latinica  ћирилица
09/10/2018 |  17:02 | Autor: SRNA

Usvojen amandman o mogućoj korekciji granica u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je Nacrt izvještaja o Srbiji sa amandmanom koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao dijelu rješenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.
Evropski parlament - Foto: arhiv
Evropski parlamentFoto: arhiv

Riječ je o izvještaju o napretku Srbije u procesu evrointegracija u posljednjih 12 mjeseci koji je podnio izvjestilac Dejvid Mekalister, a za njegovo usvajanje glasalo je 49, dok su protiv bila tri člana Spoljnopolitičkog odbora.

Članovi Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta podnijeli su ukupno 239 amandmana na tekst izvještaja od kojih je prihvaćeno 27 kompromisnih amandmana, a unesen je i amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao dijelu rješenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine, javili su beogradski mediji.

"Podržava se dijalog u kojem posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Smatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo", navodi se u tekstu kompromisnog amandmana koji obuhvata intrevencije 10 poslanika Evropskog parlamenta.

Istovjetan tekst unesen je i u izvještaj o Kosovu i Metohiji koji je danas usvojen u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, a u njemu se Priština poziva da primijeni sve do sada postignute sporazume u dijalogu sa Beogradom.