latinica  ћирилица
10/10/2018 |  15:24 | Autor: SRNA

Majkić: Ujić se krije od odgovornosti iza MUP-a Srpske

Nadležna lica iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i njegovih upravnih organizacija po ko zna koji put pokušavaju da se sakriju od vlastite odgovornosti i da problem u vezi sa ilegalnim migrantima prebace na Republiku Srpsku, izjavila je danas član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Komentarišući izjavu direktora Službe za poslove sa strancima BiH Slobodana Ujića da Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske treba postaviti pitanje ko je zadužen da prati kretanje migranata koji slobodno, u grupama, prelaze preko teritorije Srpske, Majkićeva je za Srnu rekla da to zvuči potpuno nerazumno i neprihvatljivo.

- On pokušava da odgovornost za ilegalne migracije prebaci na MUP Srpske. Potpuno je nerazumno prebacivati ovaj problem na MUP Republike Srpske - rekla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske formirala Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata s ciljem nadgledanja njihovog ulaska i brzog prolaska kroz Republiku Srpsku, uzimajući u obzir potpuno humano postupanje s njima.

- Ipak, problem ilegalnih migracija je u nadležnosti institucija BiH, odnosno Granične policije i Službe za poslove sa strancima. To što je Republika Srpska stavila na raspolaganje dio svojih policijskih snaga da pomogne institucijama BiH nikako ne znači da se odgovornost za ilegalne migracije adresira na Srpsku - dodala je Majkićeva.

Majkićeva je napomenula da to govori o njihovom potpunom nesnalaženju u rješavanju migrantske krize koja se nastavlja, što potvrđuje podatak o više od 3.400 ilegalnih migranata koje je do sada pronašla policija na teritoriji Republike Srpske.

Na Palama su juče primijećene grupe migranata koje slobodno šetaju gradom, a Srna nezvanično saznaje da su se prijavili Terenskoj kancelariji Službe za poslove sa stranicima, odakle su, nakon evidentiranja, pušteni bez prijavljivanja policiji.