latinica  ћирилица
10/10/2018 |  16:47 ⇒ 20:14 | Autor: sputniknews.com

Uragan Majkl sve jači i približava se obalama Floride

Uragan Majkl sve je jači i približava se obalama Floride, u čije kopno bi mogao da udari danas poslije podne po lokalnom vremenu, a guverner te savezne države ponovio je upozorenje stanovništvu da se evakuiše.
Uragan Majkl sve je jači i približava se obalama Floride  (Foto:AP Photo / Chris O'Meara) -
Uragan Majkl sve je jači i približava se obalama Floride (Foto:AP Photo / Chris O'Meara)

Uragan bi mogao da udari na Floridu kao najjača oluja ove godine, te da sa treće kategorije uragana pređe u četvrtu, prenio je Si-En-En.

Guverner Floride Rik Skot rekao je da bi Majkl, "monstruozna oluja", mogao da donese "totalno uništenje".

"Vrijeme za evakuaciju duž obale je prošlo", napisao je na svom Tviter nalogu guverner Floride Rik Skot i dodao. "Ako odlučite da ostanete u zoni evakuacije morate odmah da tražite sklonište".

Predsjednik SAD Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u cijeloj Floridi, prenio je Rojters.

Gradonačelnik Apalačikole Van DŽonson rekao je da je u gradu koji bi mogao najviše da bude pogođen na snazi obavezna evakuacija.

- Moja najveća briga je da su pojedini ljudi tek sada počeli da shvataju ozbiljno ovu oluju i da se evakuišu - rekao je on Si-En-En-u.

- Nadam se da će drugi koji nisu donijeli takvu odluku uspjeti da odu dok su putevi prohodni i prije nego što se zatvore mostovi - rekao je DŽonson.

Uragan prate vjetrovi od preko 150 kilometara na sat, a očekuje se da će duvati još jače. Na udaru uragana nalazi se oko 3,7 miliona stanovnika sjeverne Floride i susjednih država.