latinica  ћирилица
10/10/2018 |  17:22 ⇒ 20:11 | Autor: SRNA

Vladimiru Kecmanoviću uručena nagrada "Ivo Andrić"

Piscu Vladimiru Kecmanoviću danas je u Beogradu uručena književna nagrada "Ivo Andrić" za priču "Ratne igre", objavljenu u knjizi "Kao u sobi sa ogledalima".
Kecmanoviću uručena nagrada "Ivo Andrić" - Foto: SRNA
Kecmanoviću uručena nagrada "Ivo Andrić"Foto: SRNA

Književna nagrada "Ivo Andrić" za najbolju priču ili zbirku priča ustanovljena je prema Andrićevoj testamentarnoj želji.

Nakon što je primio nagradu, Kecmanović je podsjetio na izjavu književnika Vladimira Pištala da je Andrić bio "pretpostavljeni Gavrilu Principu" i da je "morao da svrgne okupatora kako bi dobio Nobelovu nagradu".

Zbog toga, kaže Kecmanović, pisci iz srpskih zemalja, koje su u kolonijalnom statusu, nemaju nikakve izglede da dobiju to priznanje, dok se situacija suštinski ne promijeni, prenijeli su beogradski mediji.

- Posljedice kolonijalnog statusa i kolonijalne svijesti mnogo su kompleksnije i teže od nemogućnosti da se stane rame uz rame sa Bobom Dilanom. Ali, ne dobiti pomenutu nagradu nije nikakva nevolja. Veliku nevolju predstavlja činjenica da si bez obzira na to šta radiš unaprijed diskvalifikovan - rekao je Kecmanović.

On je dodao da je jedna od dugoročnih najtežih posljedica kolonizacije gubitak svijesti o značaju sopstvene, pa samim tim i bilo koje druge kulture, a gubitak značaja nagrada koje se kod nas dodjeljuju, samo je pokazatelj tog gubitka.

Kecmanović je izrazio nadu da su žiri svojom odlukom i on svojim djelom dokazali da je i "u kolonizovanoj zemlji moguće ostati duhom nekolonizovan".

Nagradu je uručio predsjednik Upravnog odbora Andrićeve zadužbine akademik Miro Vuksanović koji je u svojoj besjedi rezimirao rad Zadužbine tokom ove jubilarne godine u kojoj je obilježavano 125 godina od Andrićevog rođenja.

Upravnik Zadužbine Žaneta Đukić Perišić rekla je da se nagrada uručuje na dan Andrićevog rođenja i sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

U odluci žirija navedeno je da je nagrada dodijeljena Kecmanoviću jer je u odabranoj priči donio "iskošen pogled na najnovije sukobe i nesaglasnosti u odnosima razumijevanja nacionalnih identiteta na balkanskom prostoru i da je uspio da ugradi književno-umjetnički uvjerljivu i uspjelu sliku našeg protivrečnog i dramatičnog doba u kojem se gubi razlika između igre i tragike".

U užem izboru za nagradu bili su i Branko Anđić, Veselin Marković i Darko Tuševljaković.

Svečanosti uručenja, 42. po redu, prisustvovao je i prvi dobitnik ove nagrade Dragoslav Mihailović.