latinica  ћирилица
10/10/2018 |  19:01 ⇒ 11/10/2018 | 09:36 | Autor: RTRS

Situacija u Brodu pod kontrolom, nadležni utvrđuju uzrok eksplozije

U ekspoloziji u Rafineriji nafte Brod poginuo je 33-godišnji Ljubo Patković, a još deset radnika je povrijeđeno.

Situacija u Brodu sada je pod kontrolom, a nadležni utvrđuju uzrok sinoćne eksplozije i požara.

Uzrok ekspozije i dalje nije poznat.

Ono što se zna jeste da su republički ekološki, tehnički i inspektori za zaštitu na radu i zaštitu od požara već jutros izašli na lice mjesta. Iz Policije su saopštili da je izvršen uviđaj, a najvažnija informacija za stanovnike opštine Brod jeste da je kvalitet vazduha u granicama normale i da nema opasnosti po zdravlje stanovnika ove i susjednih lokalnih zajednica. Zvaničnici Srpske uputili su saučešće porodici stradalog radnika, a predsjednik Republike Milorad Dodik u razgovoru sa rukovodstvom Rafinerije nafte u Brodu uvjerio se da je sve pod kontrolom i da će biti preduzete neophodne mjere da bi se spriječila i umanjila šteta. Detalji u prilogu Anđelka Јandrića.

Snažna eksplozija građane Broda uznemirila je sinoć oko 21 čas i 30 minuta, a nedugo potom, iz rafinerije se mogao vidjeti visok plamen. Sve to izazvalo je veliku paniku kod stanovnika.

- Sinoć je stanje u našoj opštini bilo poprilično nezgodno i teško. Građani su masovno napuštali našu opštinu, vidio sam kolone automobila na izlazima iz Broda prema Derventi i Odžaku - pričaju, između ostalog, građani.

Danas već drugačija slika. Život u gradu odvijao se normalno i ništa nije ukazivalo da se samo nekoliko časova ranije odvijala prava drama. U Policiji kažu da su, odmah po prijavi eksplozije, izašli na teren. Nadljudskim naporima vatrogasci su uspjeli da ugase požar, a havarije većih razmjera nije ni bilo. Uzrok eksplozije još nije poznat.

- Ono što vam sada mogu reći, mi smo sa velikom sigurnošću isključili uticaj sporljnog faktora, ali ne možemo ni to 100 odsto isključiti. Istraga će pokazati - kaže Slobodan Milićević, komandir Policijske stanice Brod.

Uzroke požara istaživaće novoformirana komisija za lokalizaciju i uklanjanje posljedica havarije, saopšteno je iz "Optima grupe".

Okolnosti požara istraživaće i veći broj republičkih inspektora, koji su od jutros na terenu.

Rafineriju u Brodu posjetio je i predsjednik Dodik, koji je rukovodstvu poručio da su im na raspolaganju svi republički organi, radi utvrđivanja svih činjenica i sanacije nastale štete. Poručeno je da je reagovanje zaposlenih i nadležnih službi bilo brzo, adekvatno, u skladu sa procedurama i da su preduprijeđene sve evenutalne opasnosti od daljnje eskalacije i eventualno, veće havarije.

- Radnici koji su radili imali su visok stepen samosvijesti i odgovornosti, učinivši sve da preduzmu sigurnosne mjere poput zavrtanja ventila da ne dolazi do dotoka gasa i ostalog. Rizikovali su živote da spriječe opseg i širenje tog požara - istakao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Generalni direktor Rafinerije nafte u Brodu Andrej Neverov naglasio je da su isključena sva postrojenja, kotlovi, i dodao da se sve radi u skladu sa bezbjednosnim procedurama.

Sinoćnja eksplozija izazvala je paniku i u susjednom Slavnoskom Brodu. Odmah su se pojavile i informacije da je vazduh kontaminiran i opasan po zdarvlje i da se Savom širi naftna mrlja. Sve to danas je demantovano.

- Stanje je normalno, škole rade, mi živimo, radimo. Nije bilo tolikog intenziteta, na sreću - napominje Ilija Јovičić, načelnik opštine Brod.

Јovičić je zahvalio svim susjednim opštinama, među kojima i Slavonskom Brodu, koje su odmah po izbijanju požara ponudile pomoć.

Telegrame saučešća porodici stradalog radnika uputili su predsjednica Vlade, Željka Cvijanović, predsjednik Dodik i drugi zvaničnici Srpske.