latinica  ћирилица
10/10/2018 |  20:00 ⇒ 21:25 | Autor: SRNA

Linta: Netačna i zlonamjerna optužba Plenkovića

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je netačna i zlonamjerna optužba hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Srbija loše govori o Hrvatskoj u međunarodnoj zajednici.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On je podsjetio da Srbija ima ustavnu obavezu da u međunarodnoj zajednici još više nego dosad, govori samo istinu i činjenice o problemima sa kojima se suočavaju Srbi.

"Hrvatska konstatno krši imovinska, stečena i statusna prava stotina hiljada protjeranih Srba i drugih oštećenih građana", naveo je Linta u saopštenju.

On je istakao da Hrvatska diskriminiše preostale Srbe koji se suočavaju sa porastom govora mržnje i nasilja, slavi ratne zločinace koji su ubijali srpske civile i ratne zarobljenike, a etnički motivisano pravosuđe u najvećoj mjeri sudi Srbima bez čvrstih dokaza.

Linta je naveo da se u Hrvatskoj protjerani Srbe hapse na osnovu hrvatskih potjernica širom svijeta, da se sporo vrši ekshumacija posmrtnih ostataka Srba sa poznatih grobnih mjesta, te da je posebno poraznaa činjenica da je projekat rehabilitacije ustaštva i NDH ušao u završnu fazu.

"U Hrvatskoj je, između ostalog, postalo normalno da se na sportskim utakmicama i koncertima, kao i na drugim mjestima koristi ustaški pozdrav `Za dom spremni`, da se podižu spomenici ubijenim ustaškim zločincima i teroristima, da se fabrika smrti Јasenovac naziva radnim logorom, da se ustaški logori za djecu Јasterbarsko i Sisak smatraju domovima za ratnu siročad", dodaoe j Linta.