latinica  ћирилица
11/10/2018 |  08:54 | Autor: SRNA

"Moskva da zamrzne članstvo u Savjetu Evrope"

Predsjedavajući Odbora za međunarodne poslove državne Dume Rusije Leonid Slucki rekao je da bi Rusija trebalo da razmotri zamrzavanje svog članstva u Savjetu Evrope bez čekanja da je isključe.
Savjet Evrope - Foto: SRNA
Savjet EvropeFoto: SRNA

"Destruktivnost organizacija i institucija, posebno Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, tjera vas sa razmotrite privremenu suspenziju ili zamrzavanje ruskog članstva u Savjetu Evrope, a ne da čekate antiruske birokrate da pokrenu postupak istjerivanja", rekao je Slucki novinarima.

List "Komersant" objavio je ranije da je generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Јagland rekao na jesenjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da će Komitet ministara Savjeta Evrope morati da istjera Rusiju iz ove organizacije ako Moskva ne da novčani doprinos.

U skladu sa Statutom Savjeta Evrope, Komitet ministara može privremeno da suspenduje članstvo zemlje koja ne daje novčani doprinos dvije godine.

Rusija je prekinula da daje doprinos 2017. godine u vrijeme krize u odnosima sa Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope. Dvogodišnji okvir u slučaju neizvršenja finansijskih obaveza u slučaju Rusije ističe u junu naredne godine, podsjeća TASS.