latinica  ћирилица
11/10/2018 |  09:20 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

Za danas najavljen protest protiv izbora Komšića

U Mostaru je danas na društvenim mrežama najavljen protest Hrvata protiv izbora Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
Sveučilište u Mostaru - Foto: Screenshot
Sveučilište u MostaruFoto: Screenshot

Kao organizator protestne šetnje navedena je "hrvatska mladost".

Hrvati su pozvani da se okupe u 18.00 časova kod Sveučilišta i da prošetaju do Kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, gdje će prislužiti svijeće i iskazati nezadovoljstvo.

U protestnom pozivu se napominje da se očekuje opšta mobilizacija svih organizacija kako bi iz Mostara otišla dostojanstvena poruka u svijet o preglasavanju Hrvata.

"Hrvatice i Hrvati, vrijeme je da se reaguje na ponovljeno gaženje demokratije u vidu preglasavanja Hrvata i izbora za hrvatskog člana Predsjedništva osobe koja je izabrana bošnjačkim glasovima. Neka plamen svijeća koje budu gorjele pokaže da demokratija u BiH ne postoji, ali neka još snažnije pokaže da smo još tu i da nećemo prihvatiti rušenje političke volje hrvatskog naroda", navodi se u pozivu.

Kandidat DF-a Željko Komšić izabran je treći put za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, osvojivši na proteklim opštim izborima u BiH više od 190.000 glasova i pobijedivši kandidata HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je dobio podršku oko 130.000 birača.