latinica  ћирилица
11/10/2018 |  19:20 ⇒ 12/10/2018 | 15:10 | Autor: RTRS

Podignuta optužnica protiv Dudakovića i još 16 pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH.

Optuženi su za ratni zločin nad srpskim civilima i vojnicima sa područja zapadno-krajiških opština, kao i nad sunarodnicima u Cazinu i Bihaću. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, na potvrđivanje.

Ubistva, progon, zlostavljanje srpskih civila i ratnih zarobljenika, spaljena ognjišta. Gotovo četvrt vijeka srodnici ubijenih i preživjeli Srbi Petrovca, Ključa, Krupe, Sanskog Mosta, još čekaju pravdu.

"Gdje su dva zarobljenika ta? U kampanjoli! Streljati na licu mjesta", govorio je tada Dudaković.

Atif Dudaković predvodio je krvavi pohod u akcijama "Maestral", "Sana 95", "Ključ", "Јužni potez". Iza njegovog korpusa, ostajali su mrtvi civili, zarobljeni vojnici.

"Lamirovo selo naredio sam da se popali. Pa to prva pali brate moj, ne 17., nek pali sve odreda", kaže Dudaković.

Tokom pohoda na zapadnokrajiške opštine, etnički je očišćeno i spaljeno 30 srpskih sela. Za ova zlodjela, 12 godina nakon što su tadašnji predsjednik i premijer Srpske Dragan Čavić i Milorad Dodik podnijeli krivičnu prijavu, stiže optužnica protiv Dudakovića i 16 saboraca.

"Optuženi se terete za ubistvo više od 300 osoba srpske nacionalnosti na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i ratni zločin protiv bošnjačkog stanovništva na području opština Bihać i Cazin. Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala."

Osam hiljada stranica materijala o zločinima nad srpskim stanovništvom, od 13. septembra do 10. oktobra 1995. godine na području Krajine, postupajućem tužiocu obezbijedio je Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina. Od 763 lica srpske nacionalnosti ubijenih u tom periodu, optužnicom je obuhvaćeno ubistvo 256 civila i vojnika.

"U skladu sa dokaznim materijalima, konačan ishod ovog predmeta bi trebalo da bude dugotrajna kazna zatvora ta Dudakovića i 16 lica koja su uključena u optužnicu", kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica
 
Predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić očekuje maksimalnu zatvorsku kaznu za optužene. Ništa manje ne očekuju ni u prijedorskoj Organizaciji porodica poginulih i zarobljenih boraca.

"S obzirom da su svi srpski generali osuđeni, maltene, s obzirom na dokaze, mislim da će doći vrijeme da Dudaković bude priveden pravdi i da mu bude suđeno po zakonu", navodi Slaviša Knjeginjić, potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor.

Za predsjednika Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Nedeljka Mitrovića optužnica je dobar potez Tužilaštva, ali kasni. Podignuta je govoto šest mjeseci nakon što je Dudaković uhapšen u Bihaću, a zatim i pušten da se brani sa slobode.