latinica  ћирилица
11/10/2018 |  19:43 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

U Srpskoj počela sjetva pšenice

U Srpskoj je počela sjetva pšenice. Ratari koriste lijepo vrijeme kako bi to obavili u optimalnom agro-roku. Međutim, sjetva je spora, zemljište isušeno, a obrada oranica otežana. Mnogi će čekati kišu kako bi počeli sjetvu planiranu na 65.000 hektara, od kojih će 40 zasijati pšenicom.

U Semberiji na zemljištu dobrog kvaliteta, sjetva se odvija bez problema. Ratari se trude da to bude u optimalnom roku jer to je jedan od preduslova za dobar rod.

"Može se kvalitetno zasijati, imamo jake mašine, suvo je zemljište i zbog toga moramo početi ranije sa radovima, da bi stigli zasijati u predviđenom roku", naglasio je Vaso Dikić, poljoprivrednik iz semberskog sela Amajlije.

Za razliku od ranijih godina kada su sijali sorte koje daju veći prinos, ali loš kvalitet pšenice, zbog čega su imali niske otkupne cijene, ove jeseni mnogi siju hljebne sorte koje daju kvalitetan rod. Na PD Semberija zasijaće 700 hektara.

"Imamo jako dobra iskustva, daje siguran rod, siguran prinos, otporna je na polijeganje, bolesti, klijanje", ističe Nikola Krstović, tehnolog u PD Semberija.

I ove godine imaće podršku resornog ministarstva za proizvodnju pšenice po hektaru zasijane površine. Ali, od iduće godine, ministarstvo će subvencionisati samo proizvodnju kvalitetnih, hljebnih sorti.

"Sugerišem našim proizvođačima da se obrate našoj savjetodavnoj službi i dobiju informacije iz tog pravilnika i da vode računa da samo ona pšenica koja se koristi za ishranu ljudi, biće premirana", rekao je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Bogata je ponuda sjemenske pšenice u poljoprivrednim apotekama. Pored sjemena stranih proizvođača, ratarima su na raspolaganju i ona domaća dobrog kvaliteta i po povoljnijoj cijeni.