latinica  ћирилица
11/10/2018 |  19:50 ⇒ 12/10/2018 | 15:10 | Autor: SRNA

Cvijanović: Prioritet - formiranje institucija

Novoizabrana predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će joj prioritet biti ubrzano formiranje institucija, te istakla da je olakšavajuća okolnost to što će srpski član Predsjedništva BiH biti Milorad Dodik koji zna šta su ciljevi, i na političkom i na ekonomskom planu u Srpskoj.

"Formiranje nove vlade i konstituisanje Parlamenta biće prioritet. To će biti prvi koraci. Ne smijemo gubiti vrijeme. U interesu nam je da se što prije formira vlast, da dobijemo izvršnu vlast, da se identifikuje parlamentarna većina i mislim da tu neće biti nikakav problem", rekla je Cvijanovićeva, za ATV.

Ona je istakla da je sa Dodikom i do sada odlično sarađivala, bez obzira na to koje su funkcije obavljali, te da će saradnja i ubuduće biti takva, ali mnogo olakšana činjenicom da neće biti "borbe" kao do sada sa ljudima iz Srpske koji su vršili vlast u institucijama BiH.

"Imaćemo normalnu saradnju, komunikaciju, usaglašavanje stavova, dogovor o svim važnim pitanjima i koracima. To će biti olakšavajuće za Republiku Srpsku, za mene kao predsjednika, ali i za buduću Vladu i parlament da imate čovjeka sa kojim možete da koordinišete aktivnosti, koji zna šta su prioriteti institucija, šta su ciljevi koje moramo da ostvarujemo", poručila je Cvijanovićeva.

Govoreći o posjeti Srbiji, ona je istakla da je prirodno i logično da Beograd bude prvi grad u koji će otići, nakon stupanja na dužnost predsjednika Srpske.

Cvijanovićeva, koja je potpredsjednik SNSD-a, ocijenila je da su rezultati opštih izbora u skladu sa očekivanjima i najavama koje je SNSD imao još u izbornoj noći, da je to sigurnih 30.000 glasova i da se to i zadržalo.

"Naravno, sačekaćemo još glasove iz inostranstva, ali ne očekujem da će to bilo kako promijeniti razliku", rekla je Cvijanovićeva.

Ona nije željela da komentariše poteze protivkandidata iz Saveza za pobjedu Vukote Govedarice, navodeći da rezultati izbora govore sami po sebi i pokazuju ko pobjeđuje, a ko je taj ko je poražen.

"Mislim da bi bilo neumjesno da se na bilo koji način oglašavam po pitanju tih komenatra i svega onog što je on rekao", rekla je Cvijanovićeva i zahvalila svim ljudima koji su joj ukazali povjerenje.

Cvijanovićeva smatra da bi trebalo biti dotojanstven, podsjetivši da je ona prije četiri godine izgubila izbore za samo 6.000 glasova i da to nije problematizovano, iako je razlika bila manja od jedan odsto.

"Kada smo pomenuli da bismo tražili ponovno prebrojavanje rekli su da to ne može uticati na rezultat, da je sve uredu i da nema ništa indikativno, a sada je riječ o razlici od 30.000 glasova", rekla je ona.

Govoreći o broju nevažećih listića, Cvijanovićeva navodi da je to neki uobičajen broj i da se nije desilo ništa spektakularno na ovim izborima što bi odstupalo od onih prije četiri godine kada je bila kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Uglavnom je to taj isti broj. Imate tu različita objašnjenja, ali velikim dijelom je to zato što birači ne prepoznaju da imaju bilo kakvog kandidata. Kad se to desi, oni ili prekriže taj cijeli listić ili ga ubace prazan", navela je Cvijanovićeva i dodala da joj je drago što su iz Centralne izborne komisije BiH dali takvo objašnjenje.

Ona je ocijenila da je izborni uspjeh, između ostalog, i rezultat njenog direktnog kontakta sa građanima na terenu i međusobnog razumijevanja i povjerenje.

"Mislim da se taj direktni kontakt definitivno isplatio jer nije samo dovoljno da radite kao što sam ja radila na povećanju plata, penzija, socijalnih davanja, poljoprivrednog budžeta, da samo radite i gradite, jer ljudi moraju i da vas upoznaju. Imali su priliku da me upoznaju u posljednjih pet-šest godina i mislim da je i ovaj rezultat, između ostalog, rezultat tog bliskog kontakta", istakla je Cvijanovićeva.