latinica  ћирилица
12/10/2018 |  12:28 | Autor: SRNA

Linta: Provociraju me jer govorim istinu i kritikujem ustaštvo

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, kojeg je danas dok je putovao kroz Hrvatsku ka BiH pratila i, kako je rekao, neosnovano zaustavila hrvatska policija, ocijenio je da je riječ o jednoj u nizu provokacija koje je doživio u Hrvatskoj u nekoliko posljednjih godina samo zato jer govori istinu u kritikuje ustašizaciju hrvatskog društva.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On je izjavio Srni da je njegova posjeta BiH ranije najavljena, ali da su službeno vozilo Vlade Srbije u kom se on nalazio zaustavili hrvatski presretači u okolini Slavonskog Broda uz, kako je rekao, besmislenu priču da nije riječ o prekoračenju brzine, već da se navodno vozilo kretalo lijevom, preticajnom trakom.

"Morali smo da platimo kaznu od 40 evra i zadržani smo 45 minuta. Riječ je o klasičnoj provokaciji, prije svega, zbog mojih javnih nastupa, odnosno zbog kritike ustaštva, kritike kršenja ljudskih prava našeg naroda u Hrvatskoj i kritike slavljenja hrvatskih generala i ostalih hrvatskih veterana koji su počinili zločine nad Srbima", rekao je Linta.

On će danas posjetiti srpski manastir Veselinje u okolini Glamoča, pravoslavnu crkvu u Livnu i srpska sela Čelebić i Sajković u Livanjskom polju.

Linta će sutra, na poziv vladike bihaćko-petrovačkog Sergija prisustvovati osveštanju Crkve Pokrova Svete Bogorodice u selu Donji Rujani kod Livna koja je u prošlom vijeku paljena dva puta - 1942. i 1992. godine.