latinica  ћирилица
12/10/2018 |  16:07 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Izložbom počelo obilježavanje jubileja Medicinskog fakulteta u Foči

Izložbom "Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta u Foči" počeo je program obilježavanja 25 godina od osnivanja ove visokoškolske ustanove. Izložba u muzeju Stara Hercegovina, sadrži više od 120 dokumenata i fotografija.

Od 1993. godine do danas dokumenti i fotografije svjedoče o teškom vremenu organizovanja nastave i studentskog života do najboljih ocjena koje Medicinski fakultet u Foči dobija od naučne i univerzitetske javnosti u svijetu, rečeno je na otvaranju izložbe.

- Arhivsku građu, dokumente i fotografije uspjeli smo da prilagodimo modernom vremenu. Koliko god nam se činilo da nema dovoljno dokumenata, uspjeli smo da od 64 dokumenta i 62 fotografije napravimo hronologiju - rekao je Radivoje Obrenović, autor izložbe "Četvrt vijeka Medicinsog fakulteta u Foči".

Izložba je i svjedočanstvo istrajnosti grupe profesora Medicinskog fakulteta u Sarajevu, prognanih 1993. godine, da u izuzetno teškim uslovima utemelje respektabilnu naučno-nastavnu instituciju.

- Ono na čemu smo posebno insistirali i radili u posljednjih nekoliko godina je Centar za biomedicinske nauke, kao i razvoj doktorskih studija - istakao je prof. dr Milan Kulić, dekan Medicinskog fakulteta Foča .

- Uveliko se priča u čitavoj BiH, ali i u regionu, da je Foča primjer da se u jednom maloj sredini može napraviti ozbiljna univerzitetska zajednica - naglasio je prof. dr Dejan Bakonjić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 

Medicinski fakultet u Foči sa četiri studijska programa jedna je od 17 visokoškolskih ustanova Univerziteta u Istočnom Sarajevu.