latinica  ћирилица
13/10/2018 |  09:07 | Autor: SRNA

Kovač: Јunker se sveti Orbanu

Komentar predsjednika Evropske komisije Žana Kloda-Јunkera da za mađarskog premijera Viktora Orbana više nema mjesta u Evropskoj narodnoj partiji predstavlja ličnu osvetu, jer Orban prije četiri godine nije podržao njegovu kandidaturu, smatra portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač.
Žan Klod Јunker  (Foto:anongalactic.com) -
Žan Klod Јunker (Foto:anongalactic.com)

Kovač je na društvenoj mreži "Tviter" napisao da Јunkerovi komentari "nisu vrijedni odgovora", te dodao da su Orbanove i Јunkerove nesuglasice po pitanju migranata samo učinile očiglednijim da je u primjedbama prvog čovjeka Evropske komisije riječ o osveti.

Јunker je rekao za francuski dnevnik "Mond" da za Orbana više nema mjesta u poslaničkoj grupi EPP-a u Evropskom parlamentu, osim, ukoliko ne bude garantovao da poštuje njene osnovne vrijednosti i izborni program.

"Iako poštujem Orbana, vidim mnogo nekompatibilnosti između njegovih riječi i hrišćansko demokratskih vrijednosti na kojim je zasnovana porodica EPP", rekao je Јunker.

Evropski parlament je prošlog mjeseca glasao za sprovođenje disciplinskih mjera protiv Mađarske zbog navodnog kršenja osnovnih načela EU.

Donesena je odluka o pokretanju takozvanog Člana 7 protiv Budimpešte i izražena je zabrinutost oko nezavisnosti pravosuđa, korupcije, slobode govora, akademske slobode, prava manjina i migranata, te drugih spornih pitanja.