latinica  ћирилица
13/10/2018 |  12:39 ⇒ 12:55 | Autor: SRNA

Popović - Čepurin: Putinova posjeta je veliki podstrek saradnji

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin smatraju da je najavljena posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji veliki podstrek za dalje unapređenje političke i ekonomske saradnje dvije zemlje.
Beograd: Popović i Čerupin - Foto: RTS
Beograd: Popović i ČerupinFoto: RTS

Popović i Čepurin izrazili su uvjerenje da će ova posjeta doprinijeti snažnijem povezivanju tehnoloških kompanija iz Srbije i Rusije, kao i značajnijem privlačenju ruskih investicija u Srbiju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Popović je zahvalio Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu na principijelnoj podršci koju pružaju Srbiji o pitanju Kosova i Metohije.

"Tokom poslednje posete Moskvi sastao sam se sa visokim zvaničnicima Ruske Federacije, koji si mi preneli jasnu poruku da Rusija podržava svako rešenje za Kosovo koje podržava srpski narod i u skladu je sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244", istakao je Popović.

Popović se prije dva dana sastao u Moskvi sa ruskim ministrom popljoprivrede Dmitrijem Patruševim sa kojim je razgovarao o povećanju izvoza srpske hrane i poljoprivrednih proizvoda na tržište Rusije, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

"Vrata ruskog tržišta su potpuno otvorena za hranu i poljoprivredne proizvode iz Srbije. Razgovarao sam sa Patruševim o načinima kako da se finansijski podrži srpski izvoz u Rusiju. Uveren sam da će taj izvoz u budućnosti samo da raste", rekao je Popović.

On je dodao da je ruska strana zainteresovana za inovaciona i IT rešenja koje Srbija razvija u oblasti poljoprivrede.