latinica  ћирилица
13/10/2018 |  16:05 ⇒ 18:10 | Autor: SRNA

Kostajnica: Kestenijada u znaku zdravih proizvoda, umjetnika i "Kestenbala"

Obilježavanje turističko-privredno-kulturne manifestacije "Kestenijada 2018" nastavljeno je danas u Kostajnici slikarskom radionicom studenata Akademije umjetnosti Banjaluka i "Kestenbalom" - kostimiranim defileom najmlađih Kostajničana.
Kestenijada - Foto: SRNA
KestenijadaFoto: SRNA

Danas je održana prodajna izložba suvenira, voća i meda, a u večernjim časovima će biti održano veče ojkače i folklora.

Direktor Turističke organizacije Kostajnica Branka Kukrika rekla je Srni da je održana slikarska radionica studenata Akademije umjetnosti Banjaluka pod nazivom "Kestenijada u očima umjetnika", dok je "Kestenbal" privukao pažnju sugrađana i gostiju.

"Djeca su prošetala glavnom gradskom ulicom obučena u kostime u bojama plodova jeseni i oduševila maštovitim kreacijama u kojima je dominirao kesten. Za princa Kestenbala izabran je David Zgonjanin, dok je titulu princeze ponijela Ines Harbaš", rekla je Kukrika.

Prema njenim riječima, za sutra, posljednjeg dana Kestenijade, planirano je takmičenje u kuvanju paprikaša "Kotlić Kestenijade", izložba i degustacija tradicionalnih jela kostajničkog kraja uz koncert Dubičkih tamburaša u centru grada, a najavljena je i posjeta ministra trgovine i turizma Republike Srpske Predraga Gluhakovića.

U okviru trodnevnog programa obilježavanja "Kestenijade" predviđeno je pečenje i besplatna degustacija kestena, jednodnevni izlet tokom kojeg je predviđeno sakupljanje kestena i ulični sajam knjiga.

Organizator "Kestenijade 2018" je Turistička organizacija opštine Kostajnica, generalni pokrovitelj je opština Kostajnica, a pokrovitelj Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.