latinica  ћирилица
13/10/2018 |  16:10 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Otkriveni novi detalji oko nestanka saudijskog novinara

Istraga koju Turska sprovodi povodom nestanka istaknutog saudijskog novinara DŽamala Kašogija otkrila je snimke sa njegovog sata, koji navodno ukazuju na to da je mučen, a potom ubijen, javlja turski list "Sabah". List navodi da je Kašogi pokrenuo opciju za snimanje na telefonu prije nego što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.

Kamere na saudijskom konzulatu zabilježile su 2. oktobra ulazak DŽamala Kašogija u zgradu, ali dokaza o njegovom izlasku iz zgrade nema. Saudijske vlasti tvrde da se Kašogi u Konzulatu kratko zadržao kako bi dobio dokumente neophodne za vjenčanje sa Turkinjom Hatidže DŽengiz i da je zgradu nakon toga napustio. Vjerenica koja ga je čekala ispred, tvrdi da Kašogi nikada nije izašao iz konzulata.

"Iskreno, nisam mislio da se nešto ovako može dogoditi. Pa, on je otišao u konzulat. Ljudi idu u konzulate da dobiju dokumente. Ako saudijski konzulat može da se pretvori u ovo u što smatramo da se pretvorio, onda i konzulati drugih, sličnih režima mogu da urade isto", izjavio je prijatelj DŽamala Kašogija Azam Tamimi.

Savjetnik turskog predsjednika Јasin Aktaj ističe da su bili zabrinuti da možda nije uhapšen, ali nije, kaže, ni pomišljao da bi mogao da bude ubijen.

"Naravno, čak ni u ovom trenutku ne znamo da li je ubijen, mada su slabe mogućnosti da je živ", ističe Aktaj.

Kašogi, istaknuti kritičar saudijskog kralja Salmana, bio je dopisnik Vašington posta i živio je na relaciji Istanbul – Vašington. Saudijsku Arabiju napustio je prošle godine, pošto je kritikovao saudijsku politiku u Јemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti. Njegov nestanak izazvao je oštra reagovanja u čitavom svijetu.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će se saznati šta se dogodilo sa saudijskim novinarom u Turskoj.

"Niko još ne zna šta se stvarno dogodilo, ali se pojavljuju razne verzije. U svakom slučaju to je strašno", rekao je Tramp.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zatražio je istinu o nestanku Kašogija. U izjavi za Bi-Bi-Si, Guteres je izrazio strahovanje da će se takvi nestanci događati sve češće i da će postati normalni.