latinica  ћирилица
13/10/2018 |  20:20 | Autor: SRNA

Lagard: Užasnuta sam nestankom novinara, ali idem u Rijad

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Kristin Lagard izjavila je da je užasnuta zbog nestanka saudijskog novinara DŽamala Kašogija ali da će ići u Rijad na poslovnu konferenciju
Kristin Lagard (Foto: epa/Luke Macgregor/Pool) -
Kristin Lagard (Foto: epa/Luke Macgregor/Pool)

"Izvještava se o užasavajućim stvarima, ali moram da vodim poslove MMF u svim dijelovima svijeta i sa brojnim vladama", rekla je Lagardova na Baliju u Indoneziji na kraju godišnjeg susreta MMF-a i Svjetske banke.

Ona je istakla da za sada ne namjerava da mjenja plan i da će otići Saudijsku Arabiju gdje će govoriti na konferenciji "Inicijativa za buduće investicije", koja se održava u Rijadu od 23. do 25. oktobra.

Nekoliko medijskih kuća povuklo se sa konferencije u Rijadu uključujući "Si-En-En", "Si-En-Bi-Si", "Fajnenšel tajms" i "Njujork tajms".

Saudijska Arabija saopštila je da će konferencija biti održana uprkos "razočaravajućim" povlačenjem medija.

Saudijska Arabija negira optužbe da je naručila ubistvo Kašogija koji je dopisnik "Vašington posta" i ima legalno boravište u SAD, unutar konzulata u Istanbulu.

Turska vodi istragu o tome šta se desilo Kašogiju koji nije viđen od 2. oktobra kada je ušao u konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumenta neophodna za stupanje u brak.

Rijad tvrdi da je Kašogi napustio konzulat, ali pojedini turski zvaničnici navode da je ubijen unutar objekta.