latinica  ћирилица
15/10/2018 |  15:41 | Autor: SRNA

Hrvatski portali: Glasači SDA izabrali Komšića

SDA je prepustila dio svojih glasača Željku Komšiću, koji je tako sakupio dovoljno glasova da postane hrvatski član Predsjedništva BiH, mada je u predizbornoj trci tvrdio da i nije Hrvat, navode desno orijentisani hrvatski portali.
Željko Komšić - Foto: RTRS
Željko KomšićFoto: RTRS


Oni ukazuju na činjenicu da su svi ostali kandidati iz reda sva tri naroda - Milorad Dodik, Denis Bećirović i Fahrudin Radončić osvojili više glasova od svojih stranaka, a da je samo Šefik DŽaferović, kandidat SDA, dobio osjetno manje glasove od svoje partije.

Јasno je gdje su "nestali" partijski glasovi DŽaferovića, navode portali i proglašavaju Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Sam Komšić dobio je čak 130.000 glasova više od stranačke liste Demokratskog fronta, koju predvodi.

Bošnjačke birače nije briga za Komšićevu političku poziciju, već ih je interesovalo samo da izaberu kandidata koji je Hrvat po njihovom ukusu, navode portali.

Kao razloge za ovako otvoreno nametanje svoje opcije oni navode strah SDA od promjene američke pozicije u BiH i prikrivenu, ali jasnu antievropsku politiku najjače bošnjačke stranke, koju mnogo više interesuje Ankara od Brisela.

Portali upozoravaju da za Hrvate još pogubniji scenario može biti izbor za Dom naroda Federacije BiH, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Ako dođe do izbora Hrvata po sadašnjim principima, onda bi jedan broj hrvatskih poslanika izabranih po "principu Komšić", odnosno po volji Bošnjaka, mogao da zapečati potpuno hrvatsku politku u Federaciji BiH.