latinica  ћирилица
15/10/2018 |  17:47 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Ekonomski podržati i obezbijediti bolje uslove žena na selu

Oko 23 odsto gazdinstava u Srpskoj u vlasništvu je žena.

Njihov položaj na selu teži je od onog u gradu. Zato ih treba ekonomski podržati, unaprijediti zdravstvenu zaštitu i obezbijediti bolje uslove. Poruka je to na Međunarodni dan žena na selu koji, sa Ministarstvom poljoprivrede obiljžavava Vladin DŽender centar. Budućnost Srpske je, smatraju, u povratku selu i proizvodnji zdrave hrane.

Dušanka Šurlan napustila je siguran posao u gradu i preselila se na selo. U Petkovcu već četiri godine ima plantažu šipka. Uzgaja, prerađuje, prodaje i dokazuje da žena na selu može da uspije.

- Naravno, treba puno da se radi, puno truda i da se voli ono što radite, da budete zadovoljni, da se edukujete i uspeh je zagarantovan - priča Dušanka.

Da se do rezultata stiže upornošću potvrđuju i žene iz raznih udruženja, kojih u Srpskoj ima 20. Vrijedne ruke ovih žena koje poručuju da selo ne treba napuštati, spremile su pite, kolače, kompote, sokove, likere.

- Nikome ne bih preporučila život u gradu. Selo je održivo i može da se radi, ali mnogi neće - ističe Marija Dakić, Etno selo "Baraći".

Da svoje proizvode mogu da predstave, zalažu se DŽender centar i Ministarstvo poljoprivrede, koji im pomažu u otvaranju prodajnih mjesta u gradovima. To su učinili u Trebinju, a uskoro će biti otvorena i "Krajiška kuća" u Banjaluci. Unapređenje njihovog položaja predviđeno je i Akcionim planom.

- Posebno se treba posvetiti unapređenju zdravlja, infrastrukture i svega što bi žena mogla da dozvoli da se bave ovim aktivnostima i da zarade od svog rada - napominje Mirjana Lukač, direktor DŽender centra Vlade Republike Srpske.

Posljednjih godina, procenat žena koje su nosioci seoskih gazdinstava povećan je sa četiri na 22 odsto. Pravilnikom o podsticajima, mogu da ostvare 35 odsto povrata na sva kapitalna ulaganja. Po tom osnovu, samo u prošloj godini isplaćeno je 1, 6 miliona maraka.

- Taj položaj omogućava ravnopravan pristup na sva podsticajna sredstva i šansu da budu zdravstveno i penziono osigurane - poručuje Gordana Rokvić, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Žensko preduzetništvo podržava i IRB, koja će raditi na smanjenju kamatne stope za preduzetnice u ruralnim područjima.

- Vlada će to vjerovatno u narednom periodu da odluči, o izmjeni Pravilnika o plasmanima, koji će omogućiti da žene dobiju što povoljnije kredite kako bi unaprijedile svoje poslovanje - navodi Snežana Vujnić, direktor IRB.

Važno je i unaprijediti plasman proizvoda, marketing i njihovu prodaju, smatraju u Agenciji UN za rodnu ravnopravnost u BiH. Ovakav model koriste mnoge zemlje u okruženju.