latinica  ћирилица
16/10/2018 |  12:30 | Autor: SRNA

Prodanović: Opravdan Dodikov zahtjev za isticanje zastave Srpske u Predsjedništvu BiH

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović naglašava da je opravdan zahtjev novoizabranog srpskog člana Predsjedništva iz Republike Srpske Milorada Dodika za isticanje zastave Srpske u zgradi Predsjedništva BiH, kao i da je to pravo izabranog zvaničnika Srpske.
Lazar Prodanović - Foto: RTRS
Lazar ProdanovićFoto: RTRS

Prodanović je izjavio za Srnu da ne bi trebalo ometati pravo izabranih zvaničnika iz jednog od entiteta u BiH da postave obilježje entiteta iz kojeg dolaze.

- Ne smeta nam da to učine i bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH - rekao je Prodanović i istakao da je u SAD ispred kabineta svakog senatora pored američke zastave vidio i zastavu savezne države iz koje dolazi.

On naglašava da je osporavanje obilježja Republike Srpske nepotrebno jer ni Srpska nema namjeru da osporava obilježja Federacije BiH.

Prodanović ukazuje da FBiH, koja nema zastavu i grb, svjesno ignoriše ispunjavanje odluke Ustavnog suda BiH o obilježjima. On ističe da je važno pronaći prihvatljiva rješenja za taj entitet, a da se zastava i grb razlikuju od zastave i grba BiH.

- Dodikov zahtjev trebalo bi da podstakne i FBiH da usvoji zakon, ali je pitanje koliko su oni iskreni u ovakvoj namjeri - rekao je Prodanović.

On je naglasio da Republika Srpska obilježja smatra značajnom manifestacijom ravnopravnosti dva entiteta i sva tri konstitutivna naroda.