latinica  ћирилица
16/10/2018 |  15:53 ⇒ 16:29 | Autor: RTRS

Povodom Svjetskog dana hrane promocija domaćih proizvoda "Naše je bolje"

Republika Srpska u prvih šest mjeseci bilježi rast proizvodnje, izvoza i proizvoda konditorske industrije. Izražen je i debalans u spoljnotrgovinskoj razmjeni hrane i pića u iznosu oko 211 miliona maraka. Ovo su podaci Privredne komore, koja je u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma u Banjaluci, povodom Svjetskog dana hrane, organizovala promociju domaćih proizvoda sa parolom ,,Naše je bolje”, gdje je oko 20 izlagača iz cijele Srpske predstavilo svoje proizvode. Cilj je podići svijest potrošača da kupuju domaće i jedu kvalitetnu hranu. Institucije na nivou BiH pozvali su da pojačaju nadzor nad domaćim tržištem, kako proizvođače iz Srpske ne bi ugušila nelojalna konkurencija.
Promocija "Naše je bolje" - Foto: RTRS
Promocija "Naše je bolje"Foto: RTRS

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić izjavila je danas u Banjaluci da je Srpska u prvom polugodištu ove godine imala izražen debalans u spoljnotrgovinskoj razmjeni hrane i pića koji iznosi oko 211 miliona KM.

"Taj debalans je nešto veći nego u istom periodu prošle godine zbog smanjenog izvoza voća na tržište Rusije", rekla je Ristićeva novinarima na promociji domaćih proizvoda u okviru projekta "Naše je bolje" organizovanog u Banjaluci na Svjetski dan hrane.

Ona je istakla da je u Srpskoj u prvom polugodištu registrovan rast proizvodnje, ali i izvoza proizvoda konditorske industrije, koja je preuzela primat nad voćem i povrćem.

Ristićeva je navela da u strukturi uvoza značajno mjesto zauzimaju mesne prerađevine, žitarice i stočna hrana.

"Važno je na dašnji dan i dodatno uticati na svijest potrošača i promovisati domaći proizvod jer je hrana bitan privredni resurs i značajna je za zdrav život građana. Apelujemo na potrošače da kupuju domaće proizvode i jedu kvalitetne proizvode, a na institucije da podrže domaću proizvodnju", rekla je Ristićeva.

Ona je naglasila da se u kvalitet domaćih proizvoda uvijek može uvjeriti jer se zna gdje su proizvedeni i na koji način.

Ristićeva je ukazala na značaj kupovine i prodaje domaćih proizvoda na rast domaće ekonomije.

"Želim da pozovem institucije na nivou BiH da više i brže vrše nadzor i kontrolu na domaćem tržištu kako bi se napravili fer uslovi i za domaće proizvođače koje i dalje putem niskih cijena guši nelojalna konkurencija loše robe iz uvoza", dodala je Ristićeva.

Pomoćnik ministra za trgovinu Republike Srpske Dušanka Tegeltija navela je da to ministarstvo podržava ovu aktivnost, te da niz godina zajedno sa Privrednom komorom promovišu domaće proizvode.

Prema njenim riječima, i Ministarstvo trgovine i turizma Srpske je intenziviralo kampanju "Naše je bolje" i u okviru toga održava niz konferencija širom Srpske, te izdaje časopis "Najbolje je iz Srpske".

"Ne kažemo uzalud – kupujmo naše najbolje danas za naše još bolje sutra, jer kupovinom domaćih proizvoda ne samo da jačamo našu privredu, već i podstičemo novo zapošljavanje i jačamo penzioni sistem", navela je Tegeltija.

Promociju domaćih proizvoda organizovala je Privredna komora Republike Srpske povodom Svjetskog dana hrane u okviru projekta "Naše je bolje".