latinica  ћирилица
17/10/2018 |  15:57 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Distrikt Brčko uvodi registar voćarskih proizvoda

Distrikt Brčko uvodi registar voćarskih proizvoda, putem kojeg će biti uspostavljena kontrola porijekla voća namijenjenog za izvoz. Na taj način, ističu u Odjeljenju za poljoprivredu distirkta Brčko, biće spriječena reeksportna manipulacija na tržištu, zbog koje je do sada, dva puta, raskidan ugovor o izvozu voća u Rusku federaciju.

Na području Brčkog pod voćarskim kulturama je 4 hiljade hektara. Osman Mulahalilović pod zasadom jabuke, kruške, šljive i višnje ima 60 hektara. Ističe da je za sve proizvođače važno uspostavljanje registra, jer će im to, kaže, omogućiti lakši nastup na tržištu. 

"Uspostavom registra biće posve jasno, ko ima kolike količine i ima li prostor za skladištenje i na takav način, biće sve evidentirano. Biće sve jasno, dakle na takav način onemogućiće se bilo kakvo prepakivanje robe, npr. iz Poljske, i izvoz u druge zemlje", rekao je Osman Mulahalilović iz Brčkog.

Pojedini voćari, poput Šaćira Rahmana naglašavaju da postoji šansa za plasman domaćih proizvoda na inostrana tržišta, ali da ona nije iskorišćena. Napominje da je jedan od razloga i neorganizovana kooperantska proizvodnja, a kroz nju ni planiranje izvoznih kvota. 

"Sigurno da mi ne koristimo naše potencijale u mjeri, koja neophonda kako bi ova proizvodnja dala maksimlane finansijske efkete. Razlog tome jeste što je organizovana poljoprivredna proizvodnja stavljena u drugi plan i što je sve manje struke na terenu, a sve više onih koji žele da se bave bez posebnog potrebnog znanja", naglasio je Rahman.

Putem registra, izvozna preduzeća moraće imati ugovore o saradnji sa domaćim proizvođačima voća. Sve će se kontrolisati putem jedinstvene baze podataka. 

"U registar, kao što sam rekao, osim spoljnotrgovinskog prometa mogu ući, izvoznici koji imaju vlastitu proizvodnju, moraju prikazati te površine, na osnovu toma mogu ući u izov, ili preko kooperanata. Gdje je i ta mogućnost predviđena, znači ako ima, izvozna firma, ima sve kapcitete, nedostaje joj samo proizvodnja", naveo je šef Odjeljenja za poljorivredu distrikta Brčko Zoran Gajić.

Izvozna preduzeća, kooperantski odnos moći će zasnivati sa proizvođačima u Distriktu Brčko, Republici Srpskoj i Federaciji. Ali, ti proizvođači moraju da budu u registru poljoprivrednih gazdinstava.