latinica  ћирилица
18/10/2018 |  12:23 ⇒ 21:37 | Autor: RTRS

Usvojena Informacija o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u 2018. godini.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Biroa Vlade za odnose s javnošću saopšteno je da Vlada u cijelosti podržava mjere i aktivnosti koje preduzima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a koje su usmjerene na obezbjeđenje uslova za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa u 2018. godini.

Prema procjenama stručnih službi Ministarstva i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, u jesenjoj sjetvi 2018. godine biće zasijano ukupno 65.616 hektara pod ratarskim kulturama, od čega će oko 40.100 hektara biti zasijano pod pšenicom kao dominatnom ratarskom kulturom u jesenjoj sjetvi. Pod uljanom repicom biće zasijano 1.735 hektara.

Na osnovu procjene stanja i uslova za realizaciju plana jesenje sjetve za 2018. godinu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je utvrdilo sljedeće mjere podrške za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa: nastavak redovnih isplata podsticaja za 2018 godinu, obezbjeđivanje regresiranog dizel gorivo za potrebe izvođenja jesenjih i proljetnih radova u poljoprivredi, u visini 0,60 KM/litru, te podržavanje isključivo proizvodnje merkantilne pšenice namijenjene za ljudsku ishranu.

Ministarstvo je u utvrdilo i mjere: planiranje podsticaja za proizvodnju merkantilne pšenice roda 2019. godine po jedinici površine u iznosu od 200 KM po hektaru, obezbjeđivanje povoljnih obrtnih sredstava u vidu namjenskih zajmova Investiciono-razvojne banke Republike Srpske za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa, odnosno uspostavljanje partnerskog odnosa između domaće primarne proizvodnje, prerade i prometa u cilju ugovaranja proizvodnje, preuzimanja, otkupa i plasmana poljoprivrednih proizvoda, te osiguranje stalnog inspekcijskog nadzora putem republičke i lokalnih inspekcija u realizaciji jesenjih radova i radova na zasnivanju novog proizvodnog ciklusa 2018/2019 godine.

Osim ovih mjera podrške, proizvođačima su na raspolaganju stručne i savjetodavne usluge koje obezbjeđuje Ministarstvo posredstvom stručnih službi, raspoređenih u sedam područnih jedinica.

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici Godišnji izvještaj za oblast malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj za 2017. godinu.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske i APIF-a za 2017. godinu, u Republici Srpskoj je poslovalo 40.322 privrednih subjekata od čega 17.559 MSP-pravnih lica, 84 velika preduzeća i 22.679 preduzetnika (od čega tri velika preduzetnika).

Vlada Srpske prihvatila je Informaciju o statusu dijela nepokretnosti na prostoru ranijeg akcionarskog društva Drvna industrija Јadar iz Zvornika. Vlada je dala saglasnost da se izvrši prodaja dijela nepokretnosti i zadužila Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da angažuje stalnog sudskog vještaka građevinske struke u cilju utvrđivanja tržišne vrijednosti nepokretnosti, pripremi prijedloge potrebnih akata za prodaju, a zatim izvrši njihovo dostavljanje Vladi na razmatranje i odlučivanje.

Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava, kojom se daje saglasnost Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske na plan utroška sredstava za period 1.10. do 31.10. ove godine u iznosu od 2.307.302  KM.

Sredstva su raspoređena za subvencije preduzeću Željeznice Republike Srpske u iznosu od 2.083.333 KM, Aerodromima Republike Srpske AD Banjaluka u iznosu od 185.018 KM i Željezničkoj korporaciji BHŽЈK u iznosu od 38.951 KM.

Navedena preduzeća dužna su da sredstva koriste u skladu sa odredbama ugovora koje su zaključili sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, odnosno Sporazumom o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije.

Vlada Srpske donijela je Odluku o isplati finansijskih sredstava jedinicama lokalne samouprave za sprovođenje Opštih izbora 2018. godine u ukupnom iznosu od 50.000 KM. Sredstva se raspoređuju opštinama Čajniče, Vukosavlje, Istočni Drvar, Novo Goražde, Istočni Mostar i Oštra Luka.

Vlada je donijela Rješenje o davanju saglasnosti Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za utrošak novčanih sredstava, u ukupnom iznosu od 284.900 KM.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o prenosu prava svojine nad osnovnim sredstvima. Riječ je o tri sanitetska vozila koje je Vlada Srbije donirala Vladi Republike Srpske. Dodjela donacije krajnjim korisnicima izvršena je uz poštovanje želje davaoca donacije, te je predviđeno da se sanitetska vozila dodijele domovima zdravlja u Trnovu, Srpcu i i Drvaru, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.