latinica  ћирилица
18/10/2018 |  12:29 ⇒ 12:38 | Autor: Agencije

Turska policija identifikovala pet osoba u vezi s ubistvom Kašogija

Turska policija identifikovala je pet osumnjičenih za ubistvo novinara DŽamala Kašogija, od kojih su četiri navodno povezane sa princem Muhamedom bin Salmanom, objavio je Dejli Sabah, pozivajući se na izvještaje američkih medija.

Јedan od osumnjičenih je Maher Abdulaziz Mutreb, koji, kako navodi Sabah, ima bliske veze sa saudijskim princem. Mutreb je s princem fotografisan u Madridu i Parizu i tokom posjete SAD i Velikoj Britaniji.

Drugi osumnjičeni je Abdualziz Mohammed el-Havsavi, član obezbjeđenja. Treći je Tar Galeb el-Barbi, kraljevski stražar, koji je zbog svojih sposobnosti visoko pozicioniran u kasarnu u DŽedi.

Četvrti osumnjičeni je Muhamed Sad Alzahrani, koji je putovao s pasošem na ime drugog člana obezbjeđenja kraljevske porodice. Dok je peti doktor Salah el-Tubaidži, šef za forenzičke dokaze u Saudijskoj Arabiji. On je bio dio ekspedicije koja je doputovala u Istanbul i navodno je isjekao Kašogijevo tijelo.

Njujork Tajms je objavio da su turske vlasti identifikovale najmanje devet od 15 osumnjičenih koji su povezani sa saudijskim vojnim, vladinim ili bezbjednosnim službama. U izvještaju se navodi da su osumnjičeni putovali avionom privatne aviokompanije koja je direktno povezana s princem i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Turski zvaničnik je za Tajms rekao da je Kašogi drogiran, ubijen i da je njegovo tijelo iskomadano 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Mediji su ranije objavili da postoje uznemirujući snimci ubistva kolumniste Vašington Posta.

Objavljena kolumna koja je Kašogija odvela u smrt

Vašington Post objavio je posljednju kolumnu nestalog saudijskog novinara DŽamala Kašogija. Urednica Keren Atija objasnila je kako je čekala s objavom jer je do sada mislila da će im se novinar javiti.

- Moram prihvatiti, on se više nikada neće vratiti kod nas i ovo je posljednji njegov članak koji uređujem. Ova kolumna savršeno opisuje njegovu predanost borbi za slobodu arapskog svijeta. Za tu slobodu očito je dao i svoj život - napisala je urednica Posta.

Kašogi je u svojoj posljednjoj kolumni govorio o nedostatku slobode govora i medija u arapskom svijetu. Smatrao je da većina populacije "ne može na pravilan način navesti probleme koji utiču na njihov svakodnevni život, a kamoli o tome progovoriti javno". Mnogi su se građani tokom Arapskog proljeća nadali da će se napokon osloboditi strahovlade i dominacije vlasti i stalne cenzure medija i informacija koje su provodili političari, napisao je Kašogi, ali to se nije dogodilo.

Neki analitičari stanja na tom području, poput novinara Njujork Tajmsa Toma Fridmena, smatrali su saudijskog princa Muhameda bin Salmana kao pozitivnu političku figuru koja je najavila povratak umjerenom islamu i čije su izjave odudarale od dugogodišnje ultrakonzervativne politike te zemlje.

Ali, Kašogi, za čije se navodno ubistvo sumnjiči prinčev uži krug, imao je drugačiji stav. U kolumni koja je objavljena u septembru prošle godine napisao je kako je MBS obećavao socijalne i ekonomske reforme, ali radio upravo suprotno – gušio je svaku moguću pobunu ili javno neslaganje s njegovom politikom.

U svojoj posljednjoj kolumni upozorio je da se "arapski svijet suočava sa svojom vlastitom verzijom Željezne zavjese koju nisu nametnuli spoljni faktori, već unutrašnja borba za vlast i moć".