latinica  ћирилица
18/10/2018 |  16:04 ⇒ 16:05 | Autor: TANЈUG

Lavrov: Nadam se da će NATO biti dovoljno mudar da spriječi rat

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nada se da će NATO biti dovoljno mudar da spriječi rat širokih razmjera, ali je u intervjuu za RT Frans, Pari mač i Figaro upozorio da je opasnost od nenamjernih incidenata porasla u nedostatku normalnog dijaloga sa Rusijom.

"Verujem da će svi biti dovoljno mudri da to spriječe. Međutim, svakako smo veoma zabrinuti zbog potpunog odsustva bilo kakvog profesionalnog dijaloga između ruske vojske i NATO-a", istakao je šef ruske diplomatije, prenosi Tas.

Lavrov je podsjetio da su se članovi Savjeta NATO-a i Rusije tri puta sastali u protekle dvije godine bez ikakvih rezultata.

Prema riječima ruskog ministra, predstavnici NATO-a su bili spremni samo za razgovore o Ukrajini.

"Pokušavam da ostanem u granicama pristojnosti", naglasio je, dodavši da se "čine pokušaji da se Savjet NATO-a i Rusije koristi kao još jedno sredstvo da se Rusi okrive za sve smrtne grijehe".

"To je, takođe, još jedan način da se zadovolje hirovi naših ukrajinskih susjeda koji sanjaju o beskonačnim sankcijama i ne žele ništa više nego da Rusija uvijek bude predmet oštrih kritika", istakao je šef ruske diplomatije.

Naveo je i da su skoro svi oblici saradnje Rusije i NATO-a zamrznuti, te da samo telefonski kontakti između načelnika Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova i komandanta savezničkih snaga NATO-a u Evropi Kurtisa Skaparotija nisu dovoljni da se eliminišu rastući rizici od nenamjernih incidenata.

Kaže i da odbijanje NATO-a da nastavi dijalog sa Moskvom vuče korijene iz uticaja Vašingtona, koji je zabranio kontakte Pentagona s Rusijom u okviru svojih zakona o sankcijama.

"Јasno je da niko u NATO-u ne čini ništa bez SAD... Vjerujem da je apsurdno ostati talac hirova američkih poslanika", zaključio je Lavrov.