latinica  ћирилица
18/10/2018 |  18:55 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Samoproglašeno Kosovo korak bliže vojsci

Samoproglašeno Kosovo korak je bliže vojsci! Bez poslanika Srpske liste, koji su prije glasanja napustili salu, u Skupštini su usvojena tri nacrta zakona - koji se tiču transformacije Kosovskih snaga bezbjednosti, u oružane snage.

101 od 120, odnosno poslanici albanskih i stranaka nesrpskih manjina jedinstveno su u prvom čitanju podržali nacrte zakona o promjeni mandata Kosovskih snaga bezbjednosti, čime bez promjene naziva prerastaju u vojsku. Dok albanski poslanici kažu da vojska za njih znači kompletiranje države, a današnji dan nazivaju jednim od najvažnijih, njihove srpske kolege ideji o formiranju vojske su se usprotivili i napustili zasjedanje.

"Cijeli narod Kosova danas je zaslužan što imamo vojsku. U partnerstvu sa evropskom zajednicom biće kompletirana država, koja će cijelom regionu donijeti mir", kaže poslanik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi.

"Srpska lista je odlučila da izrazi oštar protest povodom usvajanja zakona koji su apsolutno protivni svim međunarodnim aktima koji su na snazi prije svega Rezoluciji 1244 SBUN, ali i Kumanovskom sporazumu, pa čak i Ustavu koji je ovdje na snazi, a odnosi se na formiranje tzv. Vojske Kosova. Mi smo odlučili da u vezi sa tim napustimo današnju sjednicu", rekao je poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova Igor Simić.

A prilikom napuštanja, poslanike Srpske liste albanske kolege ispratile su uvredama, na šta nisu reagovali međunarodni predstavnici koji su prisustvovali sjednici.

Inicijativa o formiranju vojske podriva budućnost dijaloga, smatraju političi lideri Srba. Priznaju da za osporavanje nemaju mnogo mogućnosti.

"Mi ćemo svakako na tu temu donijeti odluku. Postoji mogućnost da se mi obratimo Ustavnom sudu i postavimo pitanje da li je ovo u skladu sa ustavom ili ne, ali tu ne očekujemo mnogo", ističe član kosovske Vlade u ostavci i potpredsjednik Srpske liste Dalibor Јevtić.

Formiranje vojske lažne države Kosovo na region može da ostavi nesagledive posljedice, stav je zvaničnog Beograda, koji zahtijeva i očekuje oštro reagovanje međunarodne zajednice.

"Srbija će štititi svoje interese na cijeloj svojoj teritoriji i štiti prava svih svojih građana, kao i bezbjednost svih svojih građana bez obzira na sve pokušaje da se dođe do destabilizacije", rekao je šef Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Marko Đurić.

Srbija se oštro protivi i prijemu samoproglašenog Kosova u Interpol ili Savjet Evrope, sve do institucionalnog kraja dijaloga. Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, istakao je da predstavnici Prištine ne razumiju realnost koja se dešava i najavio da će do kraja godine broj država koje priznaju samoproglašeno Kosovo biti manji od 100.