latinica  ћирилица
19/10/2018 |  09:05 ⇒ 16:15 | Autor: SRNA

Večernje novosti: Američka ambasada Dodiku "pakuje" zatvor

Službenici Ambasade SAD u Sarajevu vrše pritisak na Tužilaštvo BiH da protiv novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika podigne optužnicu kako bi ga spriječili da preuzme ovu funkciju, pišu Večernje novosti.
Ambasada SAD u BiH - Foto: ilustracija
Ambasada SAD u BiHFoto: ilustracija

Prema informacijama do kojih je došao ovaj list, za direktan uticaj na Tužilaštvo BiH zadužena je Kortni Klajn, rukovodilac Kancelarije za vladavinu prava u Ambasadi SAD u BiH.

List navodi da ona već danima sjedi u tužilačkim kancelarijama u Sarajevu i insistira na tome da što prije, na bilo koji način, bude pripremljena optužnica protiv Dodika koja bi omogućila da bude priveden i da mu bude određen pritvor.

Iza svega, kako navode izvori Večernjih novosti, stoji odlazeća ambasadorka SAD Morin Kormak, čiji mandat su obilježili oštri sukobi sa Dodikom i neprikriveno miješanje u unutrašnja pitanja i politiku BiH.

Ona je tokom izbornog dana pozivala građane na birališta, a potom čak i posjetila Centralnu izbornu komisiju BiH kada je bilo izvjesno da Dodik i SNSD ubjedljivo vode, pokušavajući da forsira priču o "neregularnosti glasanja".

List navodi da je izbor Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH uznemirio predstavnike zapadnih zemalja zbog njegovih bliskih veza s Moskvom, ali i zbog insistiranja na samostalnijoj Republici Srpskoj i izjavama o njenoj mogućoj nezavisnosti.

U tekstu se podsjeća da se, uoči opštih izbora u BiH, uveliko govorilo o miješanju u izbore pojedinih stranih zemalja, prije svega Velike Britanije, s ciljem slabljenja Dodikove pozicije, te da se uključila čak i britanska obavještajna služba koja je aktivno radila na tom zadatku.