latinica  ћирилица
19/10/2018 |  10:45 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Kalabić: Amerika želi da kreira političke odnose u BiH

Zamjenik predsjednika Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Drago Kalabić tvrdi da, uprkos pokušajima diplomatske uglađenosti, SAD u svojim rukama imaju instrumente posredstvom kojih žele da kreiraju političke, a nakon toga nacionalne i istorijske odnose.
Drago Kalabić - Foto: RTRS
Drago KalabićFoto: RTRS

Komentarišući pisanje Večernjih novosti da službenici Ambasade SAD u Sarajevu vrše pritisak na Tužilaštvo BiH da protiv novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika podigne optužnicu da bi ga spriječili da preuzme ovu funkciju, Kalabić je rekao Srni da SAD smatraju BiH i Balkan svojim prostorom u kojem ne važe zakoni, pravo i pravda.

"Ako se pogleda način na koji je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot uvrijedio ovu zemlju i poslao poruku da SAD smatraju Balkan svojom prćijom, gdje ne vrijede međunarodno pravo i pravda, ali ni međunarodni odnosi, onda je sve jasno i što se tiče BiH", kaže Kalabić.

On je istakao da niko ne bi trebalo da potcjenjuje moć SAD, ali da je činjenica da ne rade u skladu sa pravom i pravdom.

"Žalosno je što oni ovako rade u srcu Evrope, koja ćuti. Ipak smo mi demokratsko društvo, sa svim manama i nedostacima, ali sam protiv ovakvog načina rada. Ništa me od njih ne čudi, jer ono što nije posignuto u ratu, želi se drugačijim mehanizmima ostvariti u miru", rekao je Kalabić.