latinica  ћирилица
19/10/2018 |  14:05 ⇒ 17:44 | Autor: SRNA

Banjaluku za osam mjeseci posjetilo skoro 55.000 turista

U Banjaluci je za osam mjeseci ove godine registrovano 54.549 dolazaka i 83.767 noćenja, što je više za četiri, odnosno tri odsto u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je za Srnu u Turističkoj organizaciji grada.
Turistička organizacija Banjaluka - Foto: ilustracija
Turistička organizacija BanjalukaFoto: ilustracija

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Mladen Šukalo istakao je da se nastavlja ukupan trend rasta turističkih dolazaka i noćenja.

Šukalo navodi da, prema zvaničnoj statistici, Banjaluka raspolaže sa 1.900 ležajeva, a pretpostavlja se da ima oko od 1.000 kreveta koji nisu registrovani, a izdaju se na dan.

- Banjaluka je orijentisana na regionalno tržište, na prvom mjestu su turisti iz Srbije, zatim slijede Slovenija, Hrvatska, a onda i sve bliže evropske zemlje kao što su Italija, Austrija, Njemačka .... - rekao je Šukalo.

On je naglasio da se sa prvim letovima kompanije Rajaner, koji su planirani krajem oktobra, očekuje da će Banjaluka izaći iz regionalnih okvira i da će porasti udio gostiju iz daljih evropskih i svjetskih zemalja.

- Duži niz godina Banjaluka ima veći broj stranih od domaćih turista, negdje oko 56 odsto stranih, a ostatak su domaći turisti. To je okvirno, jer još nije rađena analiza za 2018. godinu kada je riječ o tom odnosu - kaže Šukalo.

On je rekao da se turistička ponuda Banjaluke obogaćuje, te se organizuju posjete određenim lokacijama i izletištima, manastirima i slapovima na Krupi na Vrbasu, najpoznatijem banjalučkom izletištu Banj brdo, etno-selu Ljubačke doline, manastiru Gomionica, a tu je i rafting, biciklizam, pješačenje.

Šukalo je istakao da Turistička organizacija nudi i neke destinacije van Banjaluke, kao što su Nacionalni park "Kozara", izvori Plive, Јanjske otoke, Rekreativni centar "Pecka" i Slatina.