latinica  ћирилица
20/10/2018 |  16:14 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Srebrenica: SDA napada načelnika i bošnjačke poslanike

Stranka demokratske akcije u Srebrenici pozvala je ambasadu SAD, visokog predstavnika i druge međunarodne institucije, da se suprotstave legalno izabranom načelniku opštine Srebrenica i kako kažu, zaštite Bošnjake.

Mladena Grujičića optužuju da urušava instituciju Dana stradanja Bošnjaka. S druge strane, Grujičić i predstavnici drugih bošnjačkih političkih partija ističu da je riječ o skretanju pažnje bivših lokalnih funkcionera iz SDA u vezi sa trošenjem novca za organizaciju 11. jula.

Čim su izgubili funkcionerske fotelje i otišli u opoziciju, grupa funkcionera okupljena oko SDA u Srebrenici - počela je kampanju kako u ovoj opštini ništa ne valja. Otišli su i korak dalje, pozvali su predstavnike međunarodne zajednice da, kako kažu, stanu u zaštitu povratnika.

"Pošto dižu tenzije, postavlja se pitanje da li je taj novac otišao u pravu svrhu", kaže načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Bego Bektić, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti ove opštine, ističe da ga već mjesecima šikaniraju pojedinci iz SDA. Nazivaju ga izdajnikom, prijete mu, a sve kako bi skrenuli, kako kaže, pažnju sa malverzacija u vezi sa trošenjem novca za organizaciju 11. jula.

"Ovo je jedna strašna priča, ovo je govor mržnje koji treba prekinuti... Mi smo samo tražili da se vidi gdje je novac", rekao je Bektić.

Novoformirana skupštinska većina sa Nedibom Smajićem na čelu, nezavisnim odbornikom zatražila je od bivšeg zamjenika načelnika Nermina Alivukovića i bivšeg predsjednikka SO Srebrenica Alije Tabakovića, prvog čovjeka srebreničkog SDA, da polože račune o trošenju novca, prije svega pri organizaciji 11. jula.

"Tu je sav problem nastao, on je arhivu, dakle, odnio kući...Čim su izgubili fotelje, odmah smo mi izdajnici", rekao je predsjednik SO Srebrenica Nedib Smajić.

Ni Alivuković, ni Tabaković, ali i niko u OO SDA nije bio dostupan za komentar. U saopštenju koje su ranije objavili navodi se da je u pitanju pritisak na organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula i da načelnik želi staviti obilježavanje stradanja Bošnjaka pod svoju kontrolu.

S druge strane, Grujičić ističe da neće odustati od detaljne analize troškova. Dodaje da je ove godine probijen budžet za 30. 000 maraka i da je 250.000 za organizaciju 11. jula potrošeno pod sumnjivim okolnostima.