latinica  ћирилица
20/10/2018 |  18:13 | Autor: AP

Merkelova traži razjašnjenje okolnosti Kašogijeve smrti

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je razjašnjenje okolnosti smrti saudijskog novinara DŽamala Kašogija.
Angela Merkel - Foto: AFP
Angela MerkelFoto: AFP

Merkelova se oglasila pošto je Saudijska Arabija objavila da je on stradao u "tuči" u konzulatu te zemlje u Istanbulu.

Tokom konferencije njene Hrišćansko demokratske unije na istoku Njemačke, Merkelova je rekla da "ništa još nije razjašnjeno" u vezi s tim "užasnim događajima", prenosi AP.

- Naravno, mi zahtijevamo da oni budu razjašnjeni - dodala je njemačka kancelarka.

Berlin se tako pridružio drugim zemljama koje su zatražile kredibilnu istragu smrti Kašogija.

Berlin ima jake ekonomske veze s Rijadom koje uključuju znatne isporuke oružja. Prema zvaničnim podacima, njemačka vlada je od marta odobrila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju u vrijednosti od 254 miliona evra.

Saudijska Arabija je noćas saopštila da je Kašogi "izgubio život" tokom "tuče" u Konzulatu, zbog čega je uhapsila 18 osoba, ali nije priznala tvrdnje Ankare da je novinar mučen, ubijen i isječen na komade, a njegovo tijelo sakriveno. Rijad nije priznao ni navode provladinih medija u Turskoj da je grupa od 15 osoba poslata iz Saudijske Arabije u Istanbul da ubije Kašogija, kolumnistu Vašington posta. Kašogi je posljednji put viđen 2. oktobra, kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, po dokumenta za ženidbu.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je danas na sprovođenje "brze, temeljne i transparentne istrage" o okolnostima Kašogijeve smrti.

Amnesti ineterenešenel saopštio je da Rijad treba "odmah da isporuči" Kašogijevo tijelo kako bi nezavisni forenzički stručnjaci mogli da obave autopsiju u skladu s međunarodnim standardima.