latinica  ћирилица
20/10/2018 |  18:47 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Održani Dani drvarske drenjine

U Drvaru je održana 17. manifestacija Dani drvarske drenjine. Osim toga što je simbol prepoznatljivosti Drvara, drenjina je i jedan od najvećih razvojnih potencijala ove opštine.

Ovdje je zovu kraljicom svih voćaka, i skoro da nema porodice koja se, bar za svoje potrebe, ne bavi njenim uzgojem.

Uzgoj drenjine, uz dovoljno rada i odricanja, može biti unosan posao, tvrde Drvarčani.

Od mnogobrojnih proizvoda od drenjine, jedan se ipak ističe, i na njega su Drvarčani posebno ponosni. Naravno, riječ je o tradicionalnoj drvarskoj drenji.

Većina Drvarčana za nju kažu da je lijek. Najbolja je kad je jaka oko 42 stepena, a pripremanje ove rakije iziskuje veliko znanje, ali i trud.

Drenjina je najbolji ambasador Drvara, jer je ime ove opštine pronijela širom svijeta, istakao je načelnik opštine Goran Broćeta.

On ističe da mnogo porodica u Drvaru žive od proizvoda od drenjina, što im daje obavezu da se posvete da ovo ne bude samo manifestacija, nego da drenjinu što više približe ljudima.

"Mislim da će se u narednom periodu morati više poraditi na ovom marketinškom smislu, zaštiti i brendiranju ovih proizvoda, i u tom smislu smo i mi razgovarali, i Ministarstvo će tu, u saradnji sa ostalim ministarstvima, pružiti apsolutnu pomoć", rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

Organizator ovogodišnjih dana drenjine je opština Drvar, u saradnji sa opštinskim Centrom za kulturu i sport.