latinica  ћирилица
20/10/2018 |  18:57 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Sobranje: Novo ime države - Sjeverna Makedonija! Šta kažu političari i građani?

Iako su građani Makedonije većinom bojkotovali referendum o promjeni naziva države, poslanici Sobranja izglasali su ustavne promjene, prema kojima bi se ova bivša jugoslovenska republika zvala Republika Sjeverna Makedonija.

Novi naziv države dio je dogovora Makedonije i Grčke, prema kojem bi Atina zauzvrat odblokirala evro-atlantski put Skoplja. Analitičari kažu – Makedonija jeste otključala vrata Evropske unije, ali će unutrašnja kriza biti nastavljena.

Bivša jugoslovenska republika Makedonija odlazi u istoriju. Dvije trećine poslanika u Sobranju odlučilo je, da i pored neuspjelog referenduma, izglasa novo ime države - Sjeverna Makedonija. Taj kompromisni naziv dio je dogovora Skoplja i Atine, nakon više od dvije decenije grčkog osporavanja i blokada.

"Makedonski parlament je čuo glas makedonskog naroda, sa dvotrećinskom većinom potvrđene su potrebe za ustavnim promjenama. Makedonija će biti dio evropske porodice. Naši snovi, naša vizija za građane će se obistiniti", izjavio je premijer Makedonije Zoran Zaev.

Građani Makedonije kažu – stavljena je tačka na politički triler u parlamentu.

Za opozicioni VMRO-DPMNE jučerašnji dan najgori je u makedonskoj istoriji. Iako su njihovi poslanici kategorično tvrdili da neće glasati za izmjene Ustava, osam ih je preko noći promijenilo mišljenje. Makedonskog premijera, Zorana Zaeva, tako su spasili novih parlamentarnih izbora.

Šta se posljednjih dana dešavalo na makedonskoj političkoj sceni niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. Opozicija kaže da je sve urađeno pod pritiskom, te da od vanrednih parlamentarnih izbora neće odustati. Spekuliše se da je "preletačkoj osmorci" nuđeno od 250.000 do dva miliona evra. Takve tvrdnje, kaže politički analitičar Petar Arsovski, treba ispitati.

"Mora se provjeriti da li su te tvrdnje tačne. Ukoliko jesu, to mijenja iz suštine cijeli proces. Međutim, ja mislim da je to ipak poruka od opozicije koja ne želi da vjeruje da su se njihovi poslanici odvojili od glavne linije. U principu, to sad ide u jednom pravcu smirivanja, međutim daleko od toga da je kriza završena", rekao je Arsovski.

Prespanski spoprazum sada treba da dobije podršku i u parlamentu Grčke. Aleksis Cipras, nije kasnio sa čestitkom Zaevu, smatrajući da odluka makedonskog parlamenta utire put primjeni istorijskog dogovora dviju zemalja. Ovakvu odluku makedonskog parlamenta, pozdravili su i evropski zvaničnici Јohanes Han i Federika Mogerini.

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk na makedonskom jeziku građanima ove zemlje uputio je poruku da je Makedonija korak bliže evroatlantskoj zajednici. Čestitku Zaevu uputio je i predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Denis Zvizdić.