latinica  ћирилица
20/10/2018 |  19:10 ⇒ 19:18 | Autor: BETA

Italija uputila policiju na granicu s Francuskom zbog migranata

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je da je uputio policiju da patrolira duž granice sa Francuskom kako bi spriječio ulazak migranata.
Italijanska policija (Foto: Fejsbuk) - Foto: Facebook
Italijanska policija (Foto: Fejsbuk)Foto: Facebook

Riječ je o, kako je naveo, migrantima koji su prema jednom video snimku vraćeni iz Francuske u Italiju.

"To je zloupotreba francuskih vlasti po ko zna koji put. Te vlasti su iskoristile dobru volju naše policije i zbog toga su poslljdice takve da šaljemo patrolna vozila koja će kontrolisali i čuvati granicu", naveo je Salvini na društvenim mrežama.

Salvini je pored teksta postavio fotografije s italijanskim policajcima koji stražare na mjestu gdje je vozilo francuske policije ostavilo juče tri migranta.

On je kasno sinoć postavio video snimak mještana na granici na kojem se osim muzike s dramatičnim tonovima prikazuje vozilo francuske policije iz kojeg izazle migranti na italijansku stranu granice i vozilo koje se potom vraća u Francusku.

Francuska lokalna policija saopštila je da su u pitanju nevažeći dokumenti za prelazak granice i da su zbog toga te osobe vraćene na italijanski dio granice. Dodaje se da je primijenjena uobičajena procedura koju sprovede i italijanska i fracuska policija u skladu s propisima Evropske unije.

Odnosi između Italije i Francuske zategnuti su posljednjih mjeseci. Italija optužuje evropske partnere, posebno Francusku, za nedostatak pomoći u rješavanju priliva migranata kojih je došlo oko 700.000 u Italiju od 2013. godine.