latinica  ћирилица
20/10/2018 |  20:29 ⇒ 21:20 | Autor: TANЈUG

Hrvatski sudija: U borbi protiv korupcije ugledati se na Srbiju

Sudija Trgovinskog suda Hrvatske Mislav Kolakušić pozvao je građane da se uključe u borbu protiv korupcije i poručio da Hrvatskoj uzori u tome mogu biti Srbija, gdje se sumnjiva imovina oduzima i prodaje već u prvostepenim sudskim postupcima, ali i Rumunija koja je pokrenula postupke protiv više od 30.000 ljudi.
 - Foto: Domaci.de
Foto: Domaci.de

- Hrvatskoj uzor u borbi protiv korupcije trebaju biti Rumunija i Srbija - rekao je Kolakušić i dodao da su u Srbiji odlučno krenuli u borbu, jer se tamo već u prvostepenom postupku zbog korupcije oduzima i prodaje imovina, prenosi hrvatski Nacional.

- Ako se radi o mafijašima, onda ta imovina ide za dječje vrtiće i domove za nezbrinutu djecu. Ako se u postupku dokaže da nisu krivi, dobiće naknadu štete. Ali, već u prvom trenutku im se sve oduzima jer inače - korupcija se isplati - istakao je sudija.

Kolakušić, koji je i zvanično objavio početak svoje antikorupcijske kampanje u sklopu nedavno osnovane organizacije, rekao je da je da je to "osnova za oporavak društva".

- Hrvatska je država koja je pokradena i opljačkana. Ukoliko se ne suprostavimo korupciji na svim nivoima i to svim snagama - Hrvatska će nestati. Svake godine u Hrvatskoj se ukrade više od 30 milijardi kuna. Prema istraživanjima agencija, polovina novca za javne nabavke gubi se zbog korupcije - rekao je Kolakušić.