latinica  ћирилица
21/10/2018 |  11:22 ⇒ 11:23 | Autor: SRNA

Kosačev: Јednostrano povlačenje SAD prijetnja miru

Predsjednik Komiteta za međunarodna pitanja Gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev upozorio je da bi povlačenje SAD iz Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa /INF/ moglo izazvati rat i istakao da bi tim povodom trebalo održati sjednicu Savjeta bezbjednosti UN.
Konstantin Kosačev (foto: mc.rs) -
Konstantin Kosačev (foto: mc.rs)

Kosačev je ocijenio da je najava američkog predsjednika Donalda Trampa o povlačenju iz Sporazuma nastavak ucjene.

- Podsjećam da član 15 INF-a predviđa jednostrano povlačenje samo uz posebne okolnosti, uz potvrdu u roku od šest mjeseci. Do sada nisu pokrenuti zvanični postupci za to i to daje osnov da se Trampova izjava smatra nastavkom ucjene, a ne ispunjenjem zakonske regulative - naglasio je Kosačev.

On smatra da četiri nuklearne sile, bez Amerike, treba da održe konsultacije, kao i da treba da zasjeda Konferencija o razoružanju u Ženevi i Savjet bezbjednosti.

- Situacija je kritična i prijetnje miru dobijaju određeni oblik - kaže Kosačev.

On ističe da zapadni saveznici SAD treba da izaberu da li će se opredijeliti za isti put kao i Vašington, što bi moglo dovesti do novog rata ili će stati na stranu zdravog razuma na osnovu instinkta samoodržanja.

- Teško da bi bilo ko preživio nuklearni sukob koji je blizu nakon jednostranog povlačenja SAD iz INF - dodaje Kosačev.

Sporazumom INF o kojem su pregovarali tadašnji američki predsjednik Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačov, a ratifikovao ga Senat 1988. godine, ukinuti su projektili kratkog i srednjeg dometa sa nuklearnim i drugim bojevim glavama.

- Rusija, na žalost, nije poštovala sporazum, pa ćemo ga poništiti i mi ćemo se povući - rekao je Tramp na predizbornom mitingu u Nevadi.

Vašington smatra da Moskva razvija sistem za lansiranje raketa što nije u skladu sporazuma INF. Novi sistem omogućio bi Moskvi da pokrene nuklearni napad na Evropu.

Rusija je negirala da krši sporazum INF.