latinica  ћирилица
21/10/2018 |  13:58 ⇒ 14:04 | Autor: TANЈUG

Poljska- Lokalni izbori, test za vladajuću stranku

Poljaci danas glasaju na lokalnim izborima, a AP navodi da oni predstavljaju ključni test podrške kozervativnoj vladajućoj Stranci prava i pravde (PiS).

Politika te stranke je dovela do do uličnih protesta i niza sukoba sa liderima Evropske unije.

Poljaci biraju gradonačelnike i savjetnike opština, a vladajuća stranka se nada jačanju svojih pozicija, navodi agencija.

Ovo glasanje će mjeriti i snagu opozicije koja je okupljena oko proevropske stranke Građanska platforma koja je vladala Poljskom osam godina pre nego što je PiS došla 2015. godine na vlast.

U centru pažnje su najveći gradovi koji su tradicionalno proevropski orijentisani i u kojima je opozicija ima podršku na lokalnom nivou.

PiS je još od pobjede 2015. u sukobu sa EU zbog niza pravosudnih reformi za koje kritičari tvrde da su prijetnja demokratiji.

Vladajući, međutim, ističu da su te reforme usmjerene na borbu protiv korupcije i reorganizaciju pravosuđa koje je još pod uticajem struktura iz komunističkih vremena.

- Izbori su test za glavne stranke u velikim gradovima i regionalnim vijećima uoči evropskih izbora u maju i parlamentarnih izbora u zemlji sljedeće godine - istakao je Stanislav Moček, politički analitičar iz poljske akademije nauka.