latinica  ћирилица
21/10/2018 |  14:24 | Autor: SRNA

Banjaluka- Podsticaji za 402 poljoprivrednika

Za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima i premije za razvoj poljoprivredne proizvodnje tokom ove godine iz budžeta grada Banjaluka izdvojeno je blizu 890.000 KM, rečeno je u banjalučkom Centru za razvoj poljoprivrede i sela.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Prema podacima ovog centra, ovogodišnje podsticaje dobila su 402 poljoprivrednika, koja su učestvovala na javnom pozivu.

U Centru za razvoj poljoprivrede i sela precizirali su da je ukupan iznos izdvojen za odobrene podsticaje 888.133 KM i naveli da se na javni poziv za dodjelu sredstava, koji je okončan krajem maja, prijavilo ukupno 483 kandidata.

Kako su naveli, 21 kandidat je odbijen zbog neispunjavanja uslova predviđenih pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje, dok je njih 60 odustalo.

Među ovogodišnjim korisnicima poljoprivrednih podsticaja najviše je onih iz oblasti biljne i animalne proizvodnje - njih 186, zatim korisnika premija za steone junice 52 i pčelinja društva 124 kandidata. Odobreno je i 40 prijava za sufinansiranje sjemenskog materijala.

Dodjela podsticaja je samo jedna od mjera koje gradska administracija preduzima na poboljšanju poljoprivrednog sektora.

Kako sje rečeno, osnovni ciljevi dodjeljivanja podsticajnih sredstava su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranje tržišno orijentisanih proizvođača, jačanje njihove konkurentnosti i smanjenje nezaposlenosti.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela raspisao je krajem aprila javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu.

U prošloj godini grad je dodijelio podsticaje za 345 poljoprivrednika.