latinica  ћирилица
26/10/2018 |  18:23 ⇒ 27/10/2018 | 08:58 | Autor: RTRS

Na području Sarajeva i Pala privedeno više lica zbog ubistva dva policajca

U sarajevskom naselju Alipašino polje ubijen je policajac MUP-a Kantona Sarajevo, dok je njegov teško ranjeni kolega iz patrole, nakon višečasovnih ljekarskih napora da mu spasu život, preminuo tokom dana.

Policijsku patrolu napali su kradljivci automobila. U toku je opsežna akcija potrage za počiniocima, u koju su uključene gotovo sve policijske agencije u BiH.

U prostorije MUP-a Kantona Sarajevo u poslijepodnevnim časovima privedno je na informativni razgovor više lica sa šireg područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Kradljivce automobila golf 6 hrvatskih registarskih tablica, jutros u 4.22 časova, na parkingu u Geteovoj ulici, "na djelu" je zatekla policijska patrola.

I dok je policijski automobil bio još u pokretu, automafijaši su ih zasuli rafalnom paljbom iz automatskog oružja, najvjerovatnije kalašnjikova.

Policajac Adis Šehović smrtno je stradao odmah, njegov teško ranjeni kolega Davor Vujinović preminuo je u Kliničkom centru Koševo.

Јedan od očevidaca kaže da su se čula dva rafala, jedan je bio četiri do pet metaka, pa nakon možda sekund dva, ponovo drugi.

"Izašao sam na prozor. Za nekoliko minuta vidio sam policijsko auto koje se zaustavilo na pješačkom prelazu, tačno na mjestu gdje se desilo ubistvo. I taj momak kad je otvorio vrata samo je zajaukao i rekao da su obojica mrtvi", priča očevidac.

U glavu ranjenom Vujinoviću, ljekari su operacijama i reanimacijom pokušali da spasu život. Nažalost nisu uspjeli.

"Policijski službenici su bili u pokretu sa vozilom, znači nisu uključili ni rotaciju, nisu čak ni vatreno oružje izvadili. To je najviši nivo zločina, koji se može izvršiti", kaže Mevludin Halilović, komesar MUP-a Kantona Sarajevo.

Automafijaši su u dva automobila pobjegli sa mjesta zločina, na kojem je ostao automobil koji su pokušali da ukradu. Vještačenje je vršeno na parkingu, a uviđaj i prikupljanje dokaza trajali su gotovo cijeli dan.

Angažovana su dva postupajuća tužioca i još dva na terenu. Na usluzi su im, svim raspoloživim kapacitetima, osim sarajevske kantonalne i Federalne policije i policajci iz drugih Kantona, MUP Republike Srpske, SIPA.

U pripravnosti su i graničari.

Mirna Miljanović, portparolka MUP Srpske ističe da je više lica u toku dana privedeno od strane njihovih policijskih službenika za koje sumnjaju da postoji mogućnost da su uključeni u ovaj slučaj.

"Oni i dalje rade istragu i potraga je još uvijek aktivna", rekla je Miljanovićeva.

Da li su i na koji način privedena lica sa zločinom povezana, u Kantonalnom tužilaštvu - tajac. Oglasiće se kažu, tek kada budu imali relevantne istražne rezultate.

"Samo mogu da kažem da ćemo zajedničkim snagama, ako treba prevrnuti sve u okolini Sarajeva i na bilo kom drugom mjestu, kako bi došli do izvršilaca ovog krivičnog djela", kaže komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović.

Uz osude zločina koje su pristizale sa svih strana, zasjedala je i Kantonalna vlada. Premijer Adem Zolj ubistvo policajaca okarakterisao je kao najgnusniji čin. Građane je pozvao na smirenost i saradnju.

"Ovo je atak na BiH. Poduzećemo sve da MUP KS može uspješno realizovati ovu akciju u saradnji sa bh. i entitetskim agencijama", navodi Zolj.

A sarajlije u šoku. Pitaju šta oni da očekuju, ako se najbrutalnije likvidiraju policajci.

Kažu da je to žalosno, tužno.

"Ubijaju ljude koji nas čuvaju. Znači da su građani prepušteni na milost i nemilost. Ako vidimo da nisu zaštićeni ni oni koji na neki način trebaju da nam pruže sigurnost, šta onda reći", komentarišu Sarajlije.

Јeste najgnusniji, ali nije jedini napad automafijaša, razbojnika i kradljivaca na policiju u Kantonu Sarajevo. Za posljednjih devet mjeseci, prijavljeno ih je 12, prošle godine 28.

Privedeno je 13 osoba koje se mogu dovesti u vezu sa ubistvom dvojice policajaca u sarajevskom naselju Alipašino polje, potvrdio je za Oslobođenje komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović.

Mevludin Halilović izjavio je i da su u toku privođenja nakon ubistva dvojice policijaca, te provjera alibija uhapšenih.