latinica  ћирилица
05/11/2018 |  13:32 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Spriječeno krijumčarenje šest Iranaca

Službenici Јedinice granične policije Velika Kladuša spriječili su krijumčarenje šest državljana Irana u neposrednoj blizini granice BiH s Hrvatskom, u okviru operativne akcije "Migranti".
Granična policija (Foto: Granična policija BiH) -
Granična policija (Foto: Granična policija BiH)

Iranci, koji su otkriveni u subotu, 3. novembra, u kombiju registarskih oznaka BiH, posjedovali su potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil u BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Prethodno je policija svjetlosnim i zvučnim signalima pokušala da zaustavi kombi, ali je vozač odbio da se zaustaviti. Kada je vozilo sustignuto, dva lica su pobjegla u obližnju šumu.

Pretragom terena i daljim operativnim radom nađeni su državljani BiH čiji inicijali su A.R. i S.D. koji se dovode u vezu s krijumčarenjem migranata, dok se i dalje traga za vozačem, navodi se u saopštenju.

Zbog postojanja osnova sumnje da su oni počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi, o događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH.

Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a dalji rad na ovom slučaju je u toku.

Pripadnici Јedinice granične policije Velika Kladuša u petak, 2. novembra, uhapsili su državljanina Sirije čiji inicijali su Ј.S, koji je pokušao da izađe iz BiH s falsifikovanim pasošem Estonije.

Sirijac je kontrolisan u autobusu koji saobraća na relaciji Sarajevo-Ljubljana.

Daljim operativnim radom službenici ove jedinice na području Velike Kladuše, kod drugog državljanina Sirije pronašli su originalnu putnu ispravu Sirije, na osnovu koje je utvrđen identitet Ј.S.

Zbog sumnje da je počinio krivično djelo falsifikovanje isprave, protiv Ј.S. biće dostavljen izvještaj tužilaštvu Unsko-sanskog kantona. Falsifikovani dokument je privremeno oduzet.

Na graničnom prelazu Gradiška u subotu i danas uhapšeni su M.V. za kojim je MUP Kantona Sarajevo raspisao potragu zbog prevare, te S.S. za kojim traga Osnovni sud u Gradišci zbog šumske krađe.

Uhapšeni M.V. predat je pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, a S.S. službenicima Sudske policije Gradiška.