latinica  ћирилица
05/11/2018 |  14:35 ⇒ 14:58 | Autor: SRNA

Koordinaciono tijelo: Spriječiti nezakonite ulaske migranata

Operativni štab Koordinacionog tijela za pitanje migracija zaključio je da je neophodno spriječiti nezakonite ulaske migranata, te ojačati granicu BiH, navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH koja je na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta ministara.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Na sastanku, održanom 25. oktobra, zaključeno je i da će MUP Republike Srpske uputiti dodatnih 40 policajaca koji će u dogovoru sa pripadnicima Granične policije biti raspoređeni na najkritičnijim dijelovima istočne granice BiH.

U informaciji se ističe da će migranti koji se već nalaze na području Unsko-sanskog kantona /USK/ u kratkom roku biti postepeno smješteni u prostore poduzeća "Bira" koje će služiti kao prihvatni centar.

"Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ će u narednom periodu raspisati odgovarajuće tendere na koje se može prijaviti Crveni krst Mostar, te u skladu s propisima aplicirati za sredstva koja su im neophodna", navedeno je u informaciji koju je potpisao ministar bezbjednosti Dragan Mektić, a koja je u posjedu Srne.

Na sastanku Operativnog štaba Koordinacionog tijela za pitanje migracija bili su i komesari MUP-a USK i MUP-a Kantona Sarajevo.

U informaciji je istaknuto i da je komesar iz USK rekao da je povećan broj prijavljenih krivičnih djela na tom području, te da je ogromno nezadovoljstvo građana koji su organizovali proteste na ulicama Bihaća.

On je pozvao nadležne institucije BiH da preduzmu neophodne aktivnosti na rješavanju te situacije.

"Komesar je tražio da se učini sve kako bi se zaustavio dalji dolazak migranata na područje USK. Komesar MUP-a Kantona Sarajevo je, između ostalog, istakao dobru saradnju sa predstavnicima Službe za poslove sa strancima vezano za lokalitet 'Ušivak' i izrazio spremnost pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo za pružanje pomoći nadležnim tijelima u skladu sa zakonom", piše u informaciji.

Navedeno je i da je Ministarstvo bezbjednosti u saradnji s nadležnim institucijama izradilo informaciju s akcionim planom mjera koje treba hitno preduzeti s fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, prije svega sa istočnim susjedima BiH, a koja je usvojena na sjednici Savjeta ministara 15. maja.

Srna je objavila i da je u informaciji, koja će biti razmatrana na današnjoj sjednici, istaknuto da su od 1. januara do 30. oktobra Službi za poslove sa strancima prijavljena 20.782 nezakonita migranta na teritoriji BiH, a da je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u tom periodu iskazalo 19.625 lica, dok je 1.310 podnijelo zahtjev za azil.

Austrijski dnevni list "Kronen cajtung" objavio je da je oko 20.000 migranata spremno da uđe u EU iz BiH preko graničnog prelaza kod Velike Kladuše, pozivajući se na neimenovane izvore iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U tekstu je navedeno da se ta grupa migranata, u kojoj skoro da nema žena, sastoji od mladića marokanskog, alžirskog, iranskog i pakistanskog porijekla, za razliku od prethodnih migrantskih talasa u kojima su bili mahom izbjeglice iz Sirije.

Ono što najviše brine austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova jeste to što su, kako je navedeno, mnogi od tih mladića naoružani noževima.