latinica  ћирилица
06/11/2018 |  15:45 ⇒ 19:19 | Autor: RTRS

Povećan broj migranata na području opštine Novi Grad

Nakon odluke Vlade Unsko - sanskog kantona o zabrani ulaska migranata na njihovu teritoriju, primjetan je povećan broj migranata na području opštine Novi Grad. Zbog toga, danas je u Novom Gradu zasjedao Forum za bezbjednost.

Članovi foruma zaključili su da bezbjednosna situacija nije narušena, iako je povećan broj migranata koji prolaze kroz ovu opštinu. U ovoj godini evidentirano je 159 migranata na području Novog Grada.

"Od navedenog broja, 90 lica je predato u nadležnost Granične policije, jer nisu imali urednu dokumentaciju o prebivalištu na području BiH", istakao je Dragan Trivanović, komandir Policijske stanice Novi Grad.

Da je Novi Grad, tranzitna putanja migranata, ekipa RTRS-a i danas se uvjerila razgovarajući sa grupom migranata na magistralnom putu Novi Grad-Bihać. Svjesni da im ne dozvoljavaju da pređu granicu Evropske unije, njihov cilj je prvi migrantski kamp. Zbog toga su se uputili prema Federaciji BiH, jer u Sarajevu za njih nije bilo mjesta. Kažu, pješače već tri dana.

"Imamo prijatelje od kojih smo čuli da postoji hala u kojoj možemo boraviti i imati hranu. Zbog toga idemo tamo. Umorni smo, spavamo na ulici, pokušali smo upaliti vatru jer je prehladno za djecu", pojašnjava Ahmed Ahmalava, migrant iz Palestine.

Najčešća ruta kojom migranti idu od Novog Grada prema Bihaću jeste magistralni put. Međutim, sve češće koriste i lokalne puteve, ali druge alternativne načine, kako bi došli do bilo kakvog krova nad glavom ili se možda domogli granice Evropske unije.

Za sada problema nema, a ni straha kod mještana. Međutim, ukoliko se broj migranata na području Novog Grada poveća, iz opštine poručuju da kapaciteta za njihovo zbrinjavanje, ali ni uslova, nema.

Hrvatska i Unsko-sanski kanton zatvorili su svoja vrata za migrante. Zbog toga, lokalne vlasti danas su predočili jasne zaključke.

"U slučaju da se takva situacija nastavi i broj migranata na terenu bude prekomjeran, razmišljanja smo da od naših institucija tražimo mogućnost da zatvorimo neku granicu na našoj opštini, ukoliko državni organi ne budu riješili ovaj problem", rekao je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Dok se problem s povećanim brojem migranata koji prolaze kroz opštinu Novi Grad ne riješi, iz ove lokalne zajednice na građane apeluju da Policijskoj stanici prijave migrante koje uoče mimo magistralnog puta Novi Grad-Bihać.