latinica  ћирилица
07/11/2018 |  13:39 ⇒ 18:06 | Autor: SRNA

Zvaničnici Srpske čestitali borcima krsnu slavu - Mitrovdan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku Boračkoj organizaciji Republike Srpske povodom krsne slave - Mitrovdana, poručivši da stradanja i žrtve koje su borci podnijeli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ne smiju biti zaboravljene.
Zastava Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava Republike SrpskeFoto: RTRS

Dodik je poručio da stradanja i žrtve trajno obavezuju da se čuva, gradi i jača Republika Srpska i njene institucije.

"Povodom krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske - Mitrovdana, svim borcima Republike Srpske i porodicama poginulih i nestalih boraca upućujem najiskrenije čestitke", navodi predsjednik Dodik.

On je istakao da je krsna slava u tradiciji srpskog pravoslavnog naroda sazdana od uzvišenih i plemenitih osjećanja posvećenih miru, slobodi i zajedništvu, kao što je bila borba i herojski put boraca Republike Srpske u proteklom otadžbinskom ratu.

"Posebna pažnja mora biti usmjerena na poboljšanje položaja boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, što se kroz dijalog sa Boračkom organizacijom kontinuirano odvija. Želim vam da krsnu slavu proslavite u dobrom zdravlju, miru i zajedništvu, kako i nalaže tradicija i običaji našeg naroda. Neka vam je srećno i blagosloveno", navedeno je u čestitki predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović takođe je povodom krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske - Mitrovdana uputila čestitku njenom predsjedniku Milomiru Savčiću, u kojoj je istakla da su uloga i značaj koju su borci imali u stvaranju i očuvanju Srpske nemjerljivi.

Cvijanovićeva je navela da im se zbog toga duguje vječna zahvalnost i poštovanje.

"U ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, Vama i svim članovima BORS-a upućujem najiskrenije čestitke povodom obilježavanja Mitrovdana - krsne slave Boračke organizacije. Njihova žrtva sve nas obavezuje da čuvamo i jačamo Republiku Srpsku, a porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima pružimo svu moguću pomoć i podršku", navodi se u čestitki.

Cvijanovićeva je naglasila da očuvanje Republike Srpske i zaštita prava svih kategorija stanovništva koje su učestvovale u njenom stvaranju ostaje trajna obaveza i opredjeljenje institucija Srpske.

Ona je poručila da će Vlada Republike Srpske, u saradnji sa Boračkom organizacijom, nastaviti da daje puni doprinos u rješavanju problema boračkih kategorija, kako bi se poboljšao njihov položaj u društvu.

"Sa željom da krsnu slavu dočekate u miru i dobrom zdravlju, svim članovima BORS-a želim napredak, ličnu i porodičnu sreću", poručila je Cvijanovićeva.

Čestitku je uputio i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, ističući da je nemjerljiv doprinos boraca VRS u odbrani Srpske i da žrtva koju su podnijeli u ratu ne smije biti zaboravljena.