latinica  ћирилица
08/11/2018 |  15:14 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Mitrovdanski vašar u Bijeljini okupio brojne izlagače

Na Mitrovdan se u Bijeljini organizuje izložba starih zanata, kako bi se oživjela tradicija i običaji. Mitrovdanski vašar prvi put je organizovan krajem 19. vijeka.

Priliku da predstave svoje proizvode, ove godine je na Mitrovdanskom vašaru imalo je oko 70 učesnika. Ovo je prava prilika i vrijeme za to.

- Ranijih godina ja nisam učestvovao, ali kažu da je tada bilo bolje. Čini mi se da se ove godine vraća tradicija. Očekujem da bude i dobra prodaja, mada je ovo više dobra prilika za reklamu - kaže Milorad Vasić, proizvođač meda iz Bijeljine.

Mitrovdansko vašar je dobra prilika za promociju zaboravljenih zanata i vještina.

- Voljela bih da se stari zanati podignu na nivo koji zaslužuju, da se ručni rad cijeni malo više i da više vrijedi, a nadam se da će mi to donijeti i neku poslovnu dobit - ističe Cvija Krajišnik iz zanatske radnje u Јanji.

Organizatori kažu da je cilj Mitrovdanskog vašara da se sačuva, održi i traje identitet ovoga podneblja. Zbog toga su prošle godine oživjeli ovaj događaj, koji se u Semberiji organizovao od kraja 19. vijeka.

- Tradicija kaže da se sa Mitrovdanom završavaju radovi u polju, a po narodnom vjerovanju kakav bude Mitrovdan, takva će biti zima. Dakle, pogledajte kakav je lijep i sunčan dan i Bog nas je pogledao. Mi se nadamo da će ovaj vašar zaživjeti i da će ući i u turističku ponudu našeg grada - ističe Slaviša Cacnović, direktor a.d. Grad Bijeljina.

Na vašaru su organizovana takmičenja u pripremanju svadbarskog kupusa, gađanje glinenih golubova, fijakerijada i izložba malih kućnih ljubimaca.