latinica  ћирилица
08/11/2018 |  17:53 ⇒ 17:57 | Autor: SRNA

Dodjelom nagrada završeni "Višnjićevi dani"

Dodjelom nagrada najboljim literatama, recitatorima i besjednicima u Bijeljini je danas završena kulturna manifestacija "Višnjićevi dani" koja je bogatim četvorodnevnim sadržajem obilježila brojne godišnjice iz srpske istorije, književnosti i kulture.
Višnjićevi dani, Bijeljina - Foto: SRNA
Višnjićevi dani, BijeljinaFoto: SRNA

U gradskom Centru za kulturu je kao svojevrsna nagrada učesnicima manifestacije i sugrađanima izvedena monodrama "Vuk Stefanović Karadžić" Ljube Božovića, po tekstu Milovana Vitezovića.

Organizator "Višnjićevih dana" je Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Bijeljina, a 25. manifestacija bila je u znaku stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, dva vijeka Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadžića i 140 godina od rođenja kompozitora Isidora Bajića, autora opere "Knez Ivo od Semberije".

U okviru manifestacije održana je Svečana akademija, naučni skup "Srpsko društvo i stogodišnjica završetka Velikog rata, rezultati i posljedice", izložba o knezu Ivi i Isidoru Bajiću, promocije aktuelnih izdanja "Prosvjete", pjesničko veče, koncert klasične muzike, kao i folklorno i guslarsko veče.

O Filipu Višnjiću su održani poetsko-istorijski časovi u Međašima i Trnovi, gdje je pjesnik proveo dio života.