latinica  ћирилица
08/11/2018 |  18:26 ⇒ 18:45 | Autor: Agencije

Norveška fregata tone poslije sudara sa tankerom (FOTO)

Norveška mornarica pokušava da spasi fregatu "Helge Ingstad", koja je počela da tone posle sudara sa malteškim tankerom u Hjeltefjordu nedaleko od Bergena, javljaju norveški mediji. Osam mornara je povrijeđeno u sudaru, a sa broda je evakuisano 137 pripadnika mornarice.
Trenutak sudara (foto: rs-lat.sputniknews.com) -
Trenutak sudara (foto: rs-lat.sputniknews.com)

Norveška fregata se noćas pod još nerazjašnjenim okolnostima sudarila sa tankerom "Sola TS", koji je u incidentu pretrpio samo manju štetu. Norveški brod se u Bergen vraćao sa manevara NATO-a i bio je u potpunosti naoružan.

"Vjerujem da oružje koje se nalazi na brodu ne predstavlja opasnost... Ekipe pokušavaju da spriječe dalje prodiranje vode u brod", rekao je komandant norveške ratne mornarice, kontraadmiral Nils Andreas Stensones.

Fregata "KNM Helge Ingstad" (foto: strilen.no)

Norveški mediji javljaju da se oko 10.000 litara goriva izlilo u more, kao i da mornarica pokušava da spasi brod koji se nasukao na obalu fjorda, pošto je poslije sudara izgubio kontrolu.

Predstavnici norveške ratne mornarice nisu željeli da komentarišu okolnosti pod kojima je došlo do ove nesreće, ostavljajući konačnu ocjenu državnoj komisiji koja će sprovesti istragu.