latinica  ћирилица
08/11/2018 |  18:37 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Razgovori stranaka počinju u ponedjeljak, nova Vlada do kraja mjeseca

Zvanični pregovori o konstituisanju vlasti počeće u ponedjeljak, 12. novembra, a nova Vlada mogla bi biti formirana do kraja mjeseca, najavio je predsjednik Srpske i SNSD-a Milorad Dodik. Mada se proteklih dana spekulisalo da odnosi nisu najbolji, današnja krsna slava Demokratskog narodnog saveza - Mitrovdan, okupila je sve zvaničnike koji su poručili da DNS i SNSD i dalje ostaju u koaliciji.

Slavski kolač za jedan sto okupio je gotovo sve aktere buduće vlasti u Srpskoj. Dok i jedni i drugi šalju mirnije poruke, u DNS-u ne kriju nezadovoljstvo posljednjim dešavanjima unutar koalicije. Iako su ostvarili najbolje rezultate od nastanka, to im ne garantuje bolju poziciju u vlasti. Lidera stranke, Marka Pavića, to ne zabrinjava. Od koalicionog dogovora neće odstupiti i uvjeren je da će njegova stranka biti jedan od glavnih aktera buduće vlasti.

- Mi ni prošli put nismo imali broj ministara koji je trebalo da imamo po našem koalicionom dogovoru, tako da nije nikakav problem da to i sada dogovorimo, iako sada imamo daleko veći kapacitet nego prošli put. Očigledno je da u ovom momentu SNSD ima snagu kojoj se ne može skoro niko suprotstaviti - rekao je Pavić.

Da je nezadovoljan odnosnom pojedinih članova DNS-a prema koaliciji, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, još jednom je ponovio. Kaže da od Pavića nije zahtijevao da ih se riješi. Ne krije zadovoljstvo što bi u vlast mogli da uđu i drugi politički subjekti, kao što su Ujedinjena Srpska, jedan dio SDS-a i NDP-a. Cilj je, kaže Dodik, stabilna većina, koja će omogućiti nesmetano funkcionisanje institucija u Srpskoj.

- Ako je većina kao sada 56 poslanika, lako je izračunati koji procenat njima pripada u strukturi ukupne vlasti. Tako je i za SNSD, DNS, SP i mi hoćemo da imamo čist račun. Mi nećemo da, kako naš narod kaže, "uglavimo" samo SNSD-ove kadrove, već da imamo jednu strukturu koja je odgovorna isključivo Republici Srpskoj - rekao je Dodik.

Iako DNS, zvanično, još nije podržao SNSD-ovog kandidata za sastav nove Vlade, za Radovana Viškovića dileme nema - DNS ostaje u koaliciji i biće dio vlasti. Razgovore sa političkim partijama najavljuje čim zvanično bude imenovan za mandatara.

- Sa nekima, za koje ne računamo ni u jednom momentu da budu u skupštinskoj većini, nećemo razgovarati. Da li će oni podržavati naš rad ili ne, to je njihova stvar, ali ne želimo da se na njih oslanjamo i da ih držimo u većini - kaže Višković.

U toj većini mjesta neće biti za pojedine funkcioneri javnih preduzeća. Nakon Željeznica Republike Srpske, bez direktora je ostalo i preduzeće Hidroelektrane na Vrbasu.

- To se uklapa u najavljene mjere o kojima smo govorili, najaviviši da će doći do ozbiljnih promjena u javnim preduzećima u svim oblastima - istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

Ko bi sve trebalo da čini Vlast na republičkom nivou i kakav će odnos snaga biti u parlamentu Srpske, biće poznato narednih dana. U SNSD-u se nadaju da će većinu na kraju činiti više od 50 poslanika, da bi, kažu, imali što manje problema u funkcionisanju parlamenta.