latinica  ћирилица
08/11/2018 |  19:25 ⇒ 22:27 | Autor: RTRS

Sve više migranata u sjeverozapadnim opštinama Srpske

Nekontrolisan priliv migranata na područje Unsko-sanskog kantona može pogoršati bezbjednosnu i humanitarnu situaciju u ovom kantonu, zaključeno je na sastanku predstavnika kantona sa ministarom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem i ministrom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac.

Na sastanku je rečeno da je potrebno pronaći rješenje za voz Sarajevo-Bihać, koji migranti i dalje koriste da bi došli do Unsko-sanskog kantona.

Zbog blokade ulaska u ovaj kanton, sve više migranata je u sjeverozapadnim opštinama Republike Srpske. Nadležni i građani plaše se da će njihove opštine postati novi centar migrantske krize u BiH.

Mještani svjedoče da migranti već danima migranti prolaze kroz Ivanjsku.

- Svako jutro kroz Ivanjsku prolaze grupe od 20, 50, ili 100 ljudi. Idu glavnom cestom ili kroz šumu - kaže Dragan Drljača, mještanin Ivanjske.

Ulazak iz Republike Srpske u Unsko-sanski Kanton praktično je nemoguć, kažu migranti. Na liniji razgraničenja između Srpske i Federacije, danas je bila i grupa Pakistanaca.

- Želimo da idemo u Bihać, pokušali smo dva puta, ali policija nas je oba puta vratila nazad - kaže Šeri, migrant iz Pakistana.

Na području Policijske uprave Prijedor od početka oktobra evidentirano je 95 ilegalnih migranata. Bezbjednosna situacija je, kažu, zadovoljavajuća, ali zbog situacije sa migrantima, pojačano je prisustvo policije.

- Policijski službenici su prisutni i prilikom kretanja sredstava javnog prevoza, na primjer na relaciji na kojoj saobraća voz Sarajevo-Bihać, autobuske linije Sarajevo-Banjaluka preko Prijedora za Bihać, te na području Pounja - kaže Sretoja Vujanović, načelnik Sektora policije PU Prijedor.

Kako saznajemo, migranti već imaju ustaljenu putanju. Zbog nemogućnosti prelaska hrvatske granice svakodnevno, autobusom iz Bihaća, odlaze prema sjeverozapadnim opštinama Republike Srpske. Nakon toga traže alternativne i šumske pravce da bi se domogli Hrvatske i Evrope.

- Zabrinjava nas ulazak u zimske mjesece sa niskim temperaturama i padavinama, što će svakako otežati boravak i kretanje migranata - kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

U opštinama Republike Srpske uz granicu sa Hrvatskom zabrinuti su da bi migrantska kriza mogla da bude prenesena na njihovo područje. Poručuju da ove lokalne zajednice nemaju kapacitet za prihvat migranata.

- Opština Kostajnica nema resursa kojima može primiti i zadržati te migrante i mi ćemo vjerovatno morati, ukoliko dođe do veće migracije prema Kostajnici, zatražiti pomoć viših nivoa vlasti - kaže Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić podsjeća da je Vlade Srpske saopštila da na prostorima Republike Srpske nema mogućnosti za smještaj migranata.

Prema zvaničnim podacima, samo u oktobru u BiH je ušlo 5.000 migranata. Iz Sarajeva odlaze prema Krajini, u Unsko – sanski kanton više ne mogu, a gdje će i kako dalje - sada više niko ne zna!