latinica  ћирилица
09/11/2018 |  12:14 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Trebinje: Održana prezentacija ruskih studijskih programa

U Kulturnom centru u Trebinju održana je prezentacija ruskih studijskih programa Državnog poljoprivrednog univerziteta "Imperator Petar Prvi" iz Voronježa za osnovne, master i doktorske studije. Predstavnici i studenti sa voronješkog Univerziteta govorili su o uslovima za prijavljivanje studenata iz Republike Srpske, kao i o studijskim programima.

Student Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Nemanja Žarković na voronješkom Univerzitetu boravio je jedan semestar kroz program razmjene studenata.

Priliku da znanje usavršava u Voronježu dobio je, kaže, kao student Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sa kojim ruski Univerzitet ima potpisane ugovore o saradnji.

"Što se tiče razmjene studenata na Voronješkom fakultetu, iskustva su prelijepa, preporučujem svima da odu tamo jer je to iskustvo koje se ne zaboravlja. Izvanredno vas prihvate. I profesori i studenti, uvijek su tu da pomognu – a predavanja su zaista kvalitetna i na visokom nivou", kaže student Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nemanja Žarković.

Na ruskom univerzitetu "Imperator Petar Prvi" na jednosemestarskom studiranju učestvovalo je 13 studenata iz Srpske, dok je u ljetnjoj školi bilo više od 100.

"Za studente iz Republike Srpske Rusija je omogućila finansiranje studija iz budžeta. Za početak, za studente koji ne znaju ruski jezik, postoji mogućnost da ga godinu dana usavršavaju na našem univerzitetu. Svi studenti imaju uslove na visokom nivou – i za život i za učenje: studentski dom, sportski centar i sve druge sadržaje potrebne za studentski život. Danas na našem univerzitetu studira više od 500 studenata iz svih krajeva svijeta", rekao je docent na Državnom poljoprivrednom univerzitetu "Imperator Petar Prvi" iz Voronježa Igor Maksimov.

U zabavnom dijelu programa nastupio je ansambl Državnog poljoprivrednog univerziteta "Černozjemočka", koji njeguje ruski tradicionalni ples i pjesmu.

"Istorija našeg Ansambla traje više od 50 godina, članovi su samo studenti i mi smo najveći laureati, kada je riječ o koncertima", istakla je Ana Linkina, predsjednik naučno - istraživačkog Savjeta voronješkog Univerziteta.

Trebinjci su imali priliku da u sklopu prezentacije pogledaju i petominutni film o gradu Voronježu.